Het verhaal van Vlaanderen

Strijd tussen arm en rijk in beeld in Het Verhaal van Vlaanderen

NPO 1 - zondag 23 april om 20:23

© NTR
De lakenhandel zorgde voor welvaart in het graafschap Vlaanderen. De adel werd rijker, de arbeiders deden het zware, vieze werk tegen een hongerloontje. Tom Waes laat in deze aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen zien hoe dit leidde tot de Guldensporenslag in 1302.

De Guldensporenslag van 11 juli 1302 is misschien wel de belangrijkste veldslag uit de Vlaamse geschiedenis. Veel mensen denken dat het een strijd was van de Vlamingen tegen de Franse overheersing, maar de geschiedenis van deze slag is veel gecompliceerder.

Het Verhaal van Vlaanderen

In Het verhaal van Vlaanderen vertelt Tom Waes hoe de strijd ontstond. Hij begint zijn verhaal aan het eind van de dertiende eeuw in Ieper, een rijke stad in het graafschap Vlaanderen. Door de handel in laken was Vlaanderen zeer welvarend geworden. De adel haalde goedkoop wol uit Engeland en verkocht de stoffen na bewerking voor veel geld, ook aan het buitenland. De arbeiders leverden het zware, vieze werk voor een hongerloontje. Tot Pieter de Coninck de werkers aanspoorde tot een opstand.

Meer over