Het verhaal van Vlaanderen

De uitputtende loopgravenoorlog van 1914 tot 1918 in beeld in Het Verhaal van Vlaanderen

NPO 1 - zondag 28 mei om 21:12

© NTR
In de Eerste Wereldoorlog had België de pech om precies tussen de strijdende grootmachten Duitsland en Frankrijk te liggen. De uitputtende loopgravenoorlog kostte 40.000 Belgische militairen en duizenden burgers het leven, zo blijkt in deze aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen

In tegenstelling tot Nederland werd België niet gespaard in de Eerste Wereldoorlog. Niet omdat het een grote politieke of militaire bedreiging vormde voor de Duitse keizer Wilhelm II, maar omdat het ‘op de route’ lag voor de Duitse troepen die Frankrijk wilden aanvallen.

Het Verhaal van Vlaanderen

In de voorlaatste aflevering van Het Verhaal van Vlaanderen vertelt Tom Waes hoe ‘de Groote Oorlog’ van 1914-1918 uitmondde in een uitputtende loopgravenstrijd. De oorlog kostte 40.000 Belgische soldaten en duizenden burgers het leven en zindert eigenlijk nog altijd na in het hedendaagse Vlaanderen.

Economische crisis

De periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd getekend door een ingrijpende economische crisis. Ook zag Vlaanderen net als de rest van Europa de opkomst van extreemrechts.

Meer over