Na successen als Total Recall, RoboCop, Basic Instinct en Starship Troopers kon regisseur Paul Verhoeven in Hollywood een potje breken. Hollow Man past met de beste wil van de wereld niet in dat rijtje (cult)klassiekers.
Hollow Man
Met de sf-thriller Hollow Man maakte Verhoeven een moderne hervertelling van de horrorklassieker The Invisible Man uit 1933, gebaseerd op de roman van H.G. Wells.
De briljante wetenschapper Sebastian Caine (Kevin Bacon) heeft een bijzonder goedje uitgevonden: een onzichtbaarheidsserum. En het spul werkt. Op proefdieren tenminste.
Nu moet Caine het nog op mensen testen. Hij is zo zeker van zijn zaak dat hij zichzelf als menselijk proefdier gebruikt.
Ook nu is het onzichtbaar worden geen probleem. Wel onhandig: het middel om hem weer zichtbaar te maken werkt dan weer niet.
Slecht mens
Nu hij onzichtbaar is, besluit Caine er maar het beste van te maken. Dat begint redelijk onschuldig, maar langzaam maar zeker gaat hij steeds meer misbruik van de situatie maken.
Het lijkt wel of Caine's onzichtbaarheid een slecht mens van hem maakt.
Paul Verhoeven
Hoewel Hollow Man het redelijk deed in de bioscopen, was Paul Verhoeven niet tevreden over de film. In 2013 vertelde hij aan The Hollywood Reporter dat hij de film niet had moeten maken:
"Het is de eerste film die ik gemaakt heb waarvan ik achteraf denk dat ik hem beter niet had kunnen maken. Die film past niet meer bij me."
"Ik denk dat maar weinig mensen een film als RoboCop of Starship Troopers hadden kunnen maken. Maar ik denk dat er wel twintig regisseurs in Hollywood rondlopen die Hollow Man ook hadden kunnen maken."