In de voetsporen van de jaren 70

Philip Freriks gaat in gesprek met diverse demonstranten in In de Voetsporen van de Jaren 70

NPO 2 - zaterdag 8 juni om 20:35

© MAX
Na de oliecrisis leek kernenergie het toverwoord. De centrale in Dodewaard was begin jaren 70 net geopend. Minister Landman plande wel 35 kerncentrales. Het protest groeide. Philip Freriks spreekt in deze aflevering van In de Voetsporen van de Jaren '70 demonstranten van toen.

Na de oliecrisis leek kernenergie het toverwoord. De kerncentrale in Dodewaard was begin jaren 70 net geopend, de eerste paal voor de volgende centrale in Borssele was geslagen. Op 30 maart 1972 verscheen de 'Nota inzake het kernenergiebeleid' van Minister Landman. Hij berekende dat in het jaar 2000 de helft van alle energie middels kernsplitsing zou worden opgewekt. Hiervoor waren 35 centrales nodig.

Kalkarheffing

Een jaar later besloot de overheid de elektriciteitsrekeningen met 3 procent te verhogen om de Duitse centrale Kalkar te helpen financieren - de Kalkarheffing. Het protest groeide. Vijfduizend mensen, voornamelijk Nederlanders, gingen demonstreren in Kalkar. Ook in Hulst, bij kerncentrale Doel werd geprotesteerd. Philip Freriks spreekt de demonstranten van toen.

Wanneer is In de Voetsporen van de Jaren 70 op televisie te zien?

In de Voetsporen van de Jaren 70 is op zaterdag 8 juni om 20:35 uur te zien op NPO 2.

Meer over