Joël lokaal

Joël onderzoekt Groningse grondsmaak

NPO 2 - woensdag 11 november om 20:30

© KRO-NCRV
Joël Broekaert gaat op zoek naar de smaak van de Nederlandse grond. Hij begint in Groningen, waar de zeeklei de perfecte voedingsbodem is voor de aardappelen; de schelpenkalk in de grond zorgt voor een stevige schil.

Culinair recensent Joël Broekaert maakt in Joël lokaal een roadtrip van Noord-Groningen naar Zuid-Limburg. Onderweg doet hij de vijf belangrijkste bodemsoorten van Nederland aan, achtereenvolgens zeeklei, veen, rivierklei, zandgrond en löss. Ter plekke legt hij uit waarom juist dat gebied zo’n goede voedingsbodem is voor de gewassen die er worden verbouwd.

Lauwersoog

Hij begint in de buurt van Lauwersoog, het gebied van de eindeloze aardappelvelden. De piepers groeien daar mede zo goed omdat er schelpen in de zeeklei zitten, waardoor de planten die erop groeien een flinke dosis kalk binnenkrijgen. Die zorgt voor een stevige schil. Nog een voordeel van de streek: door de zeewind krijgen luizen - van nature een probleem voor de aardappelplanten - weinig vat op de gewassen.

Meer over