Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde neemt gelatine onder de loep

NPO 1 - maandag 4 maart om 21:33

© KRO-NCRV
Snoep, banket, pudding en drop bevatten meestal gelatine. Het is een bind- en glansmiddel en altijd een dierlijk ingrediënt. Keuringsdienst van Waarde ontdekt dat er in nog veel meer etenswaren gelatine zit dan gedacht.

Snoep, banket, pudding en drop bevatten meestal gelatine. Het is een bindmiddel en het kan een product glans geven. Gelatine komt uit dierlijk slachtafval zoals runder- en varkensbotten en soms ook gevogelte en snijresten van vis. Als er gelatine bij de ingrediënten op de verpakking staat, is het dus altijd afkomstig van dieren.

Keuringsdienst van Waarde

Een fabrikant is niet verplicht om te definiëren van welk dier het afkomstig is. Voor bepaalde geloofsstromingen is het juist wel belangrijk om te weten wat de oorsprong is. Er is nog iets anders aan de hand, want er blijkt in veel meer etenswaren gelatine te zitten dan gedacht. Keuringsdienst van Waarde ziet het middel opduiken in bijvoorbeeld pesto en kokosbrood. Is dit eigenlijk wel nodig, vragen de verslaggevers zich af.

Meer over