Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde opent het nieuwe seizoen met een echte hamvraag

NPO 1 - maandag 15 januari om 21:23

© KRO-NCRV
Als alle rauwe ham van de achterpoot van een varken komt, waarom zijn er dan zulke enorme prijsverschillen? Het nieuwe seizoen van Keuringsdienst van Waarde begint met een zoektocht naar het verschil tussen ham uit Duitsland, Spanje of België.

Waarom kost de ene soort rauwe ham 13 euro per kilo, en de andere meer dan 100? Keuringsdienst van Waarde buigt zich in het nieuwe seizoen over de Schwarzwalder Schinken, Ardenner ham, parmaham en ibericoham en wil weten waarom ham uit Spanje zoveel duurder is dan die uit Duitsland. Een varken is toch een varken?

Verschillende soorten ham

Elke lokaal geproduceerde ham heeft een eigen proces van bereiding - met zout en kruiden - droging en rijping. Belangrijk voor de prijs is de duur van de rijping. Ham uit het Zwarte Woud kan na drie weken al in de verkoop, maar de exclusieve Iberische ham moet vier jaar rijpen. Dat ziet de consument terug op het prijskaartje. Over het rijpingsproces zelf, waarin schimmels een grote rol spelen, zijn de producenten overigens vrij zwijgzaam.

Wanneer is Keuringsdienst van Waarde op televisie te zien?

Het nieuwe seizoen van Keuringsdienst van Waarde is vanaf maandag 15 januari om 21:20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over