Keuringsdienst van waarde

Er worden vreemde fratsen uitgehaald met honing in Keuringsdienst van Waarde

NPO 1 - maandag 12 februari om 21:32

© KRO-NCRV
Honing is een natuurproduct, verzameld door ijverige bijen en imkers. Maar waarom is het ene potje zoveel duurder dan het andere? De Keuringsdienst van Waarde-redactie ontdekt dat fabrikanten ook met honing heel vreemde fratsen uithalen.

Alle honing begint als nectar, een kleverige stof die bloemen uitscheiden en bijen verzamelen in hun korf. Daar verliest het een groot deel van zijn watergehalte. De overgebleven stroperige, goudkleurige massa bestaat vrijwel volledig uit glucose en fructose, zodat honing in feite gewoon suiker is.

Keuringsdienst van Waarde

De vele gezondheidsvoordelen die aan honing worden toegeschreven zijn dan ook onbewezen. Voor kinderen onder de een jaar kan honing zelfs gevaarlijk zijn. Maar als honing gewoon suiker is, vraagt Keuringsdienst van Waarde zich af, waarom kost het ene potje dan 4 euro en het andere 20? En wat is het verschil tussen bloemen-, acacia- of weidehoning? Dat alle honing puur natuur is en zonder vreemde fratsen van de korf in de pot gaat, blijkt een illusie.

Meer over