Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde reist af naar Indonesië voor een onderzoek naar saté

NPO 1 - maandag 4 november om 21:35

© KRO-NCRV
Is saté zonder pindasaus nog steeds saté? Is pindasaus zonder vleesspiesjes ook satésaus? Op zoek naar de essentie van saté reist de redactie van Keuringsdienst van Waarde af naar Indonesië, waar het vraagstuk alleen nog maar complexer wordt.

Zoals de meeste Indonesische gerechten heeft ook saté in de vertaling naar de Nederlandse keuken veel aan authenticiteit ingeleverd. De geroosterde en gemalen pinda's uit het oorspronkelijke recept voor satésaus zijn vervangen door pindakaas, de sjalotten door uien, en in plaats van palmsuiker, sereh en kokosmelk kwamen er gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten als rietsuiker, citroensap en melk.

Saté(saus)

Satésaus werd aanvankelijk uitsluitend geserveerd bij spiesjes met vlees, maar de Nederlander doet het tegenwoordig net zo gemakkelijk op de friet. Keuringsdienst van Waarde komt in de supermarkt ook satésalade, saténoten en satéballen tegen. Op zoek naar de essentie van saté reist het programma naar Indonesië, maar daar wordt het vraagstuk alleen maar complexer.

Wanneer is Keuringsdienst van Waarde op televisie te zien?

Deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde zie je op maandag 4 november vanaf 21:35 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Meer over