Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde zet kalveren centraal

NPO 1 - donderdag 29 februari om 21:42

© KRO-NCRV
Nederland produceert jaarlijks miljarden liters zuivel en daarvoor worden miljoenen kalveren geboren. Vele van hen worden nooit melkkoe en eindigen als vlees. Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe dat proces werkt.

De verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde verdiepen zich in deze aflevering in het leven van kalveren.

Keuringsdienst van Waarde

Nederland heeft wereldwijd een reputatie als zuivelland met een grote melkplas. Dat gaat terug tot de zeventiende eeuw. Al in die tijd produceerden Nederlandse melkveehouders enorme hoeveelheden koemelk, die ze verwerkten tot boter en kaas. Zo’n vierhonderd jaar later is dat niet veranderd.

Voor al die zuivelproducten komen ieder jaar weer miljoenen kalveren ter wereld, maar het is niet vanzelfsprekend dat ze melkkoe worden. Veel kalveren eindigen al snel op de slachtbank en worden verwerkt tot vlees. Dit kalfsvlees is dus een bijproduct van de zuivelindustrie. Keuringsdienst van Waarde wil weten hoe dat proces werkt en volgt kalfjes van boerderij tot slacht.

Meer over