Keuringsdienst van waarde

Van kweekzalm tot rookzalm: de Keuringsdienst van Waarde vergelijkt ze allemaal

NPO 1 - maandag 25 november om 21:35

© Stijn Ghijsen
Gerookte zalm is er in verschillende prijsklassen. Wat is het verschil? Een kweekzalm is toch een kweekzalm, en roken is toch roken? De verslaggevers van Keuringsdienst van Waarde zoeken het antwoord op een visboerderij.

Nederlanders eten gezamenlijk zo’n 385 miljoen kilo vis per jaar. Zalm belandt het vaakst op het bord. In de top 10 van meest gegeten vissoorten staat deze soort met stip op nummer 1, zo weet de Keuringsdienst van Waarde. Niet verwonderlijk, want zalm is op veel manieren te eten; rauw, gekookt, gebakken, gestoomd of gerookt. Die laatste variant ligt zelfs kant-en-klaar in de supermarkt.

Zalm

De zalm is meestal in gevangenschap grootgebracht in Noorwegen of Schotland en vervolgens gerookt bij een rokerij. Maar waarom liggen er in elke supermarkt dan tenminste twee soorten zalmplakken, één duur en één goedkoop?

Een kweekzalm is toch een kweekzalm, en roken is toch roken? De verslaggevers van de Keuringsdienst zoeken het antwoord op een visboerderij.

Wanneer is Keuringsdienst van Waarde op televisie te zien?

Deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde is op maandag 25 november 2024 om 21:35 uur te zien op NPO 1.

Meer over