Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe ons voedsel zijn rooksmaak krijgt

NPO 1 - maandag 25 maart om 21:36

© KRO-NCRV
Roken is natuurlijk ongezond, maar de Nederlandse consument is dol op gerookt voedsel, zoals worst, vis en kaas. De redactie van Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe ons voedsel zijn rooksmaak krijgt en wat dit betekent voor onze gezondheid.

Het is bekend dat roken ongezond is en dat je beter geen rook van een houtkachel of barbecue kunt inademen. Waarom liggen de winkels dan toch vol met gerookte producten? Keuringsdienst van waarde maakt een rondje door de supermarkt en komt thuis met gerookte worst en gerookte vis, maar ook van kaas en tofu zijn gerookte varianten te koop.

Keuringsdienst van Waarde

Opvallend is dat sommige producten 'gerookt' heten, terwijl bij andere 'met rooksmaak' op de verpakking staat of er 'rookaroma' bij de ingrediënten staat. De redactie is nieuwsgierig naar het verschil, maar maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van het eten van rook op de gezondheid. Bij het roken van voedsel kunnen de zogenaamde polycyclische aromatische koolwaterstoffen ontstaan. Deze PAK's zijn kankerverwekkend.

Meer over