Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van waarde over echte nepkaas

NPO 3 - donderdag 20 mei om 20:25

© pers.kro-ncrv.nl
Geraspte kaas, heerlijke over de pasta. Parmezaan is favoriet. Maar er zijn ook Nederlandse kazen die het Italiaanse origineel imiteren. Hoe zit dat precies? En bezoek aan een Nederlandse kaasboer en Italiaanse kenners.

Een dampend bord pasta, daar strooit de liefhebber graag wat geraspte kaas overheen. Maar welke kaas moet dat dan zijn? Geen makkelijk vraagstuk, merkt Keuringsdienst van waarde. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar de echte Parmezaan uit Italië, hét land van de pasta. Maar nu blijkt dat er ook Nederlanders zijn die zeggen de typische Italiaanse kaas te kunnen maken. Klopt dat en hoe doen ze dat? En hoe moet die dan eigenlijk smaken?

Echte nepkaas

Ersin Kiris bezoekt een Italiaanse kaasrijper die op die laatste vraag in elk geval een antwoord heeft. Marijn Frank reist af naar Italië, waar een fabriek de bekende geraspte kaas in zakjes maakt. En Sofie van den Enk gaat langs bij een kaaswinkel in Nederland. Hoe bedreven zijn ze daar in het maken van Italiaanse kaas? (HH)

Meer over