Keuringsdienst van waarde

De Keuringsdienst van Waarde houden zich bezig met de koetjes en kalfjes

NPO 1 - dinsdag 4 april om 20:39

© KRO-NCRV
Nederland produceert jaarlijks miljarden liters zuivel en daarvoor worden miljoenen kalveren geboren. Vele van hen worden nooit melkkoe en eindigen als vlees. De Keuringsdienst van Waarde zoekt in deze aflevering uit hoe dat proces werkt.

De verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde verdiepen zich in deze aflevering in het leven van kalveren. Nederland heeft wereldwijd een reputatie als zuivelland met een grote melkplas. Dat gaat terug tot de zeventiende eeuw. Al in die tijd produceerden Nederlandse melkveehouders enorme hoeveelheden koemelk, die ze verwerkten tot boter en kaas.

Melkvee

Zo’n vierhonderd jaar later is dat niet veranderd. Voor al die zuivelproducten komen ieder jaar weer miljoenen kalveren ter wereld, maar het is niet vanzelfsprekend dat ze melkkoe worden. Veel kalveren eindigen al snel op de slachtbank en worden verwerkt tot vlees. Dit kalfsvlees is dus een bijproduct van de zuivelindustrie.

Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst wil in deze aflevering te weten komen hoe dat proces precies werkt en volgt daarom ook diverse kalfjes van boerderij tot slacht.

Meer over