Keuringsdienst van waarde

De Keuringsdienst duikt in wereld van de mossel

NPO 3 - donderdag 6 januari om 20:25

© KRO-NCRV
De Keuringsdienst neemt in deze aflevering de mossel onder de loep. Waar komt de bijzondere smaak van dit populaire weekdier vandaan? Het geheim is te vinden in Zeeland, waar alle mosselen worden gespoeld met water uit de Oosterschelde.

De pannetjes met mosselen zijn in de zomer niet aan te slepen, maar wat geeft de mossel nu zijn bijzondere smaak? De Keuringsdienst Van Waarde neemt dit keer het populaire weekdier onder de loep en begeeft zich hiervoor naar het zuiden van het land.

Mossel

Alle mosselverwerkers zitten in Zeeland. Hier komen de mosselen uit onder meer Ierland binnen en worden er gespoeld met Oosterscheldewater. De Keuringsdienst vaart verder mee met een mosselvisser, die zichzelf ‘een landbouwer op zee’ noemt. Vissers vangen mosselzaad en strooien dit uit in percelen in het water. De visser beheert vervolgens de percelen en zorgt ervoor dat de mosselen voldoende ruimte hebben om te groeien.

Topchef Syrco Bakker laat zien hoe je een eenvoudig maar lekker gerecht met mosselen maakt.

Meer over