Uh, wat?

De experts van Keuringsdienst van Waarde buigen zich over 'kombucha'

NPO 1 - maandag 22 januari om 21:23

© KRO-NCRV
Kombucha heeft een plekje veroverd tussen de frisdranken in de supermarkt, maar wat is het eigenlijk? In deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde buigt de redactie zich over de geschiedenis en het productieproces van dit hippe drankje.

Kombucha rukt op in het frisdrankschap van de supermarkt. De blikjes en flesjes hebben fantasievolle opschriften, die niet echt duidelijk maken wat kombucha nu eigenlijk is. Is het een frisdrank, een 'frisdrankvervanger' of hoort het bij de licht-alcoholische dranken?

Kombucha

Keuringsdienst van Waarde zoekt het tot op de bodem uit en ontdekt dat het trendy drankje in de jaren 60 al in trek was bij hippies. Kombucha begint als een gezoete thee die dankzij gist en bacteriën een fermentatieproces ondergaat. Hierbij ontstaat een dik vlies van micro-organismen dat op de thee drijft en zich voedt met de suikers. Het resultaat is een licht sprankelend drankje met een hoge zuurgraad en een beetje alcohol. Dat kombucha goed zou zijn voor de gezondheid is nooit bewezen.

Wanneer is Keuringsdienst van Waarde op televisie te zien?

Keuringsdienst van Waarde is iedere maandag vanaf 21:20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over