De laatste jaren is natuur- en wildernisvlees in opkomst. Deze dieren brengen volgens de veehouders hun leven in vrijheid in de natuur door. De Keuringsdienst onderzoekt wat ongerepte natuur in Nederland precies inhoudt.
Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor bewust vlees eten. Met het oog op dierenwelzijn, maar ook omdat het beter is voor het klimaat. De kiloknallers verdwijnen langzaam uit de schappen van de supermarkten, biologisch vlees wint steeds meer terrein.
Natuurvlees en wildernisvlees
Inmiddels is er ook de overtreffende trap van biologisch vlees verkrijgbaar: natuurvlees en wildernisvlees. De Keuringsdienst van waarde duikt in de wereld achter deze nieuwe hype. De dieren brengen volgens de veehouders hun hele leven in vrijheid in de natuur door. Ze lopen in familiekuddes, wroeten, grazen naar hartenlust en eten wat de natuur hen te bieden heeft. Het consumentprogramma zoekt uit wat ongerepte natuur in Nederland nu precies inhoudt. Wat is de invloed van de mens op deze Hollandse wildernis?
Vervuilde grond
Afgelopen zomer werden er plots diverse partijen natuur- en wildernisvlees teruggeroepen. Het vlees bleek een te grote hoeveelheid dioxine te bevatten. Met name in de uiterwaarden langs de grote rivieren werd vervuilde grond ontdekt - precies de plekken waar veel van de runderen grazen. Bij slot Loevestein en Beneden-Leeuwen (beide gebieden liggen aan de Waal) waren de hoeveelheden dioxine en pcb’s twee tot vijf keer de norm. Decennialang loosden bedrijven giftige stoffen in de grote rivieren. Dit gebeurt inmiddels al lang niet meer, maar de schadelijke stoffen blijven nog lange tijd achter in de grond.