Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van waarde legt Skyr onder de loep

NPO 3 - donderdag 21 oktober om 20:25

© KRO-NCRV
Het eiwitrijke skyr wordt steeds populairder in Nederland, maar wat is het voor zuivel? Alle producenten reppen van een eeuwenoud recept. De Keuringsdienst van waarde gaat op zoek naar het geheim van het IJslandse krachtvoer.

De potten met verschillende merken skyr nemen toe in de zuivelschappen. Op IJsland eten ze dit al eeuwen - het verhaal gaat dat de Vikingen skyr vanuit Noorwegen meebrachten naar IJsland - en nu verovert het eiwitrijke krachtvoer ook langzaam Europa. De producenten reppen allemaal van een duizend jaar oud recept, maar op de ene pot staat dat het yoghurt is en het andere etiket beweert dat het kwark is.

Het zuivelmerk Skyr

Wat alle potten wel gemeen hebben: skyr zit vol eiwitten en is daardoor populair bij sportschoolbezoekers. De Keuringsdienst van waarde duikt in het geheim van skyr en leert alles over gepasteuriseerde, afgeroomde melk in combinatie met levende bacterieculturen. Maar wat maakt skyr nu echt skyr? Er volgt een zoektocht naar het originele, oeroude recept.

Meer over