In deze reportagereeks krijgen we te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij het Openbaar Ministerie. Hoe gaan openbaar aanklagers te werk?
In de nieuwe reeks De Aanklagers, die vanaf vanavond vier maandagen lang te zien is bij de Vara, duikt documentairemaker Coen Verbraak in de wereld van het Openbaar Ministerie (OM) en de openbaar aanklagers, officieel officieren van justitie genaamd.
Achter de schermen
Hij volgt officieren van verschillende parketten op de voet tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Verbraak kijkt onder meer mee hoe zij zich voorbereiden op een zaak, wanneer ze besluiten een verdachte aan te houden en welke risico's de omgeving daarbij wel of niet mag lopen.
Belangen
Tijdens deze inkijk in hun werk van deze aanklagers wordt ook duidelijk hoe zij uiteindelijk tot een strafeis komen en welk belangen ze daarbij in ogenschouw nemen. In Nederland zijn meer dan achthonderd officieren van justitie werkzaam.
Onderzoek
Deze openbaar aanklagers geven, voornamelijk tijdens zware misdrijven, namens het Openbaar Ministerie leiding aan het onderzoeksteam van de politie. Tijdens het onderzoek ziet de officier van justitie erop toe dat de zaak op de juiste wijze verloopt. Ook is hij de persoon die bepaalt of een verdachte daadwerkelijk wordt vervolgd.
Cruciale rol
Daarmee is de taak van de officier van justitie cruciaal in het strafproces. Tegelijkertijd is zijn rol ook complex. Staat de officier er namens de samenleving, of meer namens het slachtoffer? En in hoeverre telt het belang van de verdachte mee voor het OM?