De overgebleven kandidaten wagen zich aan Franse baksels zoals daar zijn een 'religieuse' en een 'vanille batons'.
Dat de zes overgebleven kandidaten van Heel Holland Bakt passie hebben voor bakken, moge inmiddels duidelijk zijn. Maar kunnen ze ook uit de voeten met Franse baksels? Zo staat er een zacht Frans gebakje (religieuse) van soezendeeg op het menu. Deze wordt vaak gevuld met een saus van chocolade, mokka of botercrème en afgemaakt met een glazuurlaagje. Het lijkt een beetje op het bekende eclair-gebakje.
Technische opdracht
De technische opdracht is het maken van vanille batons; zandkoekjes met een laagje suikerglazuur. Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden hoeft ze niet zelf te bakken, maar mag de baksels wel weer keuren. Gedurende de seizoenen is ze gegroeid in haar rol, vindt ze. 'Ik ben alerter op bepaalde dingen - ik scan sneller in mijn hoofd of een baksel in balans is.'
Janny van der Heijden
Van der Heijden kookt zelf regelmatig, maar bakt weinig. 'Ik ben alleen. Om dan voor jezelf te gaan bakken, dat voelt toch een beetje verdrietig', zegt ze in het AD. Wel heeft ze tientallen kookboeken op haar naam staan en in september heeft ze daar haar jongste aanwinst Koken met Janny aan toegevoegd. 'Ik wil laten zien dat koken niet moeilijk is en dat iedereen het kan.' Inmiddels wordt Van der Heijden ook vaker herkend op straat. Daar moet ze nog steeds aan wennen: 'Mensen zijn nooit onaardig, maar ik voel me wel ongemakkelijk als ik een vol terras langsloop en iemand roept: "Hè heb je een taartje bij je?"'