Het is weer tijd voor de jaarlijkse spellingtoets. Martine Tanghe en Philip Freriks dragen de tekst voor en de bankjes in de Eerste Kamer zijn goed bezet met BN'ers, bekende Vlamingen en heel goede onbekende spellers. De dicteetekst werd dit jaar geschreven door schrijver Tommy Wieringa. Normaal gesproken beschouwen auteurs die taak als een grote eer.
Zo niet Wieringa. Hij had het programma nooit gezien en dacht dat het dictee 'met al die bekende Nederlanders' in de categorie amusement viel en niets was voor ernstige schrijvers.
Nieuwe paus
Wat dan de doorslag gaf? Nou, toen hij er nog eens over nadacht, kwam hij tot de conclusie dat je 'literatuur ook best als het verre neefje van amusement kan beschouwen.' Niettemin was het al met al een 'hele bevalling', zo’n dictee is er niet zomaar. "Het Groot dictee is omgeven met stilzwijgen, een ingewikkeld, geheimzinnig proces", zegt Wieringa, die dus ook niets over de inhoud mag verklappen. "Het is net of er een nieuwe paus gekozen wordt."
Prima tekst
Hij schreef het epistel in de trein tussen station Darmstadt (Duitsland) en Amsterdam Centraal. De basis van het verhaal was dus snel af, al kostten de finesses de nodige bloed, zweet en tranen. "Maar goed, uiteindelijk ben ik zeer tevreden en is het natuurlijk een prima tekst geworden."