Coen Verbraak praat in deze tweede aflevering van De Aanklagers samen met officieren van justitie over hun meest spraakmakende rechtszaken.
Het veroorzaakte in 2010 een schok in Nederland: tientallen kleine kinderen bleken jarenlang misbruikt door Robert M. in kinderdagverblijf Het Hofnarretje en op oppasadressen.
Maatschappelijke druk
Maaike van Kampen was officier van justitie in die zaak en kijkt in De Aanklagers terug met documentairemaker-interviewer Coen Verbraak. Hoe ga je als officier van justitie om met de enorme druk vanuit de samenleving?
Veroordeling
De Amsterdamse zedenzaak leidde tot geëmotioneerde reacties onder de bevolking en velen hadden Robert M. het liefst ter dood veroordeeld gezien. In hoger beroep werd M. veroordeeld tot 19 jaar en tbs met dwangverpleging. Verder in deze uitzending officieren Jolanda de Boer, David van Kuppeveld en Diana van Gosen, die een zogeheten Team Grootschalig Onderzoek opent.
Zware beslissingen
Nederland telt ruim achthonderd officieren van justitie. Hun taak in het strafproces is cruciaal. Hij of zij geeft namens het Openbaar Ministerie leiding aan een onderzoeksteam van de politie, vooral bij zware misdrijven. De officier ziet er onder meer op toe dat het onderzoek correct verloopt en is ook degene die beslist of een verdachte vervolgd wordt.
Complexe rol
Een complexe rol, die per definitie vragen oproept. Zoals: hoe komt hij of zij tot een strafeis en in hoeverre is die eis gekleurd door het individuele karakter en wereldbeeld van de OvJ? Coen Verbraak probeert daar in De Aanklagers helderheid over de scheppen.
Deze uitzending is op maandag 18 april om 22.45 uur te zien op NPO 2.