Kunst achter prikkeldraad

Frank Westerman bezoekt Buchenwald

NPO 2 - dinsdag 17 mei om 22:31

© NPO 2
Frank Westerman is voor Kunst achter Prikkeldraad in Buchenwald, het concentratiekamp waar kunstenaar Henri Pieck werkte als laborant. De journalist verdiept zich ook in de muziek die gevangenen moesten spelen, met het Buchenwaldlied als dieptepunt.

Zijn tweelingbroer Anton is bekender, maar Henri Pieck was net zo’n begenadigd kunstenaar. In deel 2 van Kunst achter Prikkeldraad is journalist Frank Westerman in Buchenwald, het concentratiekamp waar Pieck tot 1945 gevangenzat en werkte als medisch illustrator en laborant.

Frank Westerman

Op deze plek verdiept Westerman zich in de hoempapamuziek die gevangenen moesten spelen voor de Duitsers, met het Buchenwaldlied als dieptepunt. "We willen nog steeds ja zeggen tegen het leven, want eens zal de dag komen: dan zijn we vrij" klinkt het in het lied uit 1938, dat de gevangenen aan het begin van elke dag moesten zingen. Westerman vervolgt zijn reis naar Theresienstadt. Daar werkte gevangene Jo Spier - een illustrator - mee aan een propagandafilm van de nazi’s.

Meer over