Modena in Noord-Italië is de streek van de balsamico, een onmisbaar ingrediënt voor salades, groenten en pastasauzen. In KVWeetjes gaat Rens Polman naar Modena om te zien hoe men er traditionele balsamico maakt door het indikken van geperste druiven, zonder toevoeging van andere ingrediënten. Het rijpingsproces neemt minstens twaalf jaar in beslag.
Balsamico
Maar hoe kan het dan, vraagt Polman zich af, dat je in de Nederlandse supermarkt voor een paar euro een fles balsamico kunt kopen? In Modena krijgt hij een lesje in het verschil tussen het keurmerk DOP voor traditioneel gemaakte balsamico, en het keurmerk IGP voor het supermarktspul.
Dit is na twee maanden al klaar en bestaat vaak voornamelijk uit wijnazijn met wat kleurstof, karamel en verdikkingsmiddel.
Wanneer is KVWeetjes op televisie te zien?
Deze aflevering van KVWeetjes is op woensdag 14 augustus 2024 om 18:50 uur te zien op NPO 1.