Mannen met een missie in De reis van de vlag van D-day

31 mei 2019 10:00 | kijktips | Door Televizier

© Nationaal Militair Museum
Twee Nederlanders zijn in het bezit van de beroemde Amerikaanse vlag die 75 jaar geleden op D-day als eerste aankwam op het strand in Normandië. Hun missie: de vlag overhandigen aan Donald Trump. Gaat dat lukken?

Een beroemde, gerafelde vlag is het onderwerp van de documentaire De reis van de vlag van D-day. Hierin reconstrueren Peter Tetteroo en Bernard Krikke de reis die de vlag in 75 jaar tijd heeft afgelegd. Die reis begint op 6 juni 1944, de dag die later de geschiedenisboeken ingaat als D-day: het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tetteroo en Krikke reizen naar Normandië, samen met Bert Kreuk en Theo Schols, twee Nederlandse zakenmannen die de vlag ruim twee jaar geleden voor vijfhonderdduizend euro kochten.De belangstelling voor de vlag is enorm, maar de eigenaren zijn niet uit op geld. Ze willen de vlag schenken aan het Amerikaanse volk en hoogstpersoonlijk overhandigen aan de opperbevelhebber van het leger: Donald Trump. Gaat dat lukken?

Missie vlag

De camera’s volgen de twee eigenaren van de vlag tijdens hun missie, waarbij ze alles uit de kast halen. Zo schakelen ze onder meer de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in, premier Mark Rutte en oud-minister Hennis-Plasschaert. Tetteroo en Krikke gaan ook naar Iowa, waar ze de zoon van Howard Vanderbeek ontmoeten, die liefdevol over zijn vader vertelt: de man die destijds als commandant de leiding over de invasie nam en als eerste in Normandië arriveerde. Hij zou later zeggen: “Ik keek achter me en zag de grootste invasiemacht ooit. Ik kon niet geloven dat ik dit daadwerkelijk meemaakte.”

Meer over