Metropolis

9 maart 2010 14:37 | kijktips | Door Televizier

In Metropolis wordt iedere week gekeken naar een onderwerp dat de westerse maatschappij bezighoudt. En wat blijkt? In de rest van de wereld wordt daar vaak anders over gedacht. Waar er in voorgaande seizoenen alleen naar de wereld buiten Nederland werd gekeken, gaat Metropolis nu ook in eigen land op onderzoek uit.

Het programma – voorheen laat op de avond, nu op primetime - heeft over de hele wereld zo’n vijftig correspondenten 'in dienst' die de kijker op deze manier een (verfrissende) spiegel proberen voor te houden.

In dit nieuwe seizoen gaat verslaggever Stef Biemans (30) ook in Nederland op onderzoek uit. Hoe is het om single te zijn, kinderen op te voeden of seksuele voorlichting te krijgen in Nederland, Zambia, China of in Brazilië?

In deze eerste aflevering wordt dat laatste nagegaan: hoe vrij gaat de wereld om met seksuele voorlichting?

In Nederland hebben we Spuiten en slikken en krijgen we van de overheid te horen: 'Laat je niet naaien zonder condoom.' De Nederlandse aanpak lijkt niets verhullend en liberaal. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Over seks, soa's, stoer doen en schaamte.

In Congo doen ze in elk geval niet erg moeilijk over seksuele voorlichting. Pastor Joshua licht de jongeren in zijn stad uitgebreid voor, of het nu gaat over anale of orale seks, transseksuelen of seks met dieren, de pastoor vertelt er met smaak over.

Voor zijn collega in Peru, dominee Victor en zijn fanatieke dochter, moet dat een gruwel zijn. Zij prediken geheelonthouding, want 'wie seks heeft buiten het huwelijk gaat zeker naar de hel.' Of seksuele voorlichting nu wel of niet wordt gegeven, in veel landen blijkt een opvallend gebrek aan kennis te zijn.

Een dorpshoofd in Burkina Faso denkt dat je een condoom moet dragen als een onderbroek. En voor een jongen die opgroeit in Jemen zijn halfnaakte paspoppen in winkels de enige manier om erachter te komen hoe een vrouwenlichaam er uitziet.