Het is nog niet zo gek lang geleden dat werkende vrouwen in Nederland werden ontslagen op het moment dat ze gingen trouwen. Ook mochten getrouwde vrouwen geen bankrekening openen en niet op reis zonder toestemming van hun man. Gelukkig is er sinds de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw veel veranderd.
Vrouwen op de werkvloer
In de eerste aflevering van een nieuw seizoen laat Nederland op Film aan de hand van amateurfilms zien hoe traditionele rolpatronen lange tijd in stand bleven. Terwijl jongens bouwdozen en autootjes cadeau kregen, moesten meisjes met poppen en servies spelen om zich voor te bereiden op een leven als huisvrouw. Wie toch wilde werken, werd schooljuf of verpleegster. Vanaf de jaren 60 eisten vrouwen meer ruimte voor zichzelf en begon er een grote inhaalslag.
Nederland op Film
Nederland op film is een programma over én door Nederland. De makers kamden voor zes nieuwe afleveringen weer door duizenden uren aan ingezonden beeldmateriaal van amateurfilmers uit het hele land. De beeldbijdragen van kijkers op smalfilm en video leveren een uniek beeld van Nederland sinds de introductie van de camera.
Het programma toont geen politici, bestuurders of bekende Nederlanders, maar gewone mensen die gewone dingen doen. Schrijver Wim Daniëls is opnieuw de presentator van Nederland op Film. Vorig jaar verscheen zijn boek Op Vakantie!, een geschiedenis van vrije tijd in Nederland.