Nederland op film

De geschiedenis van het basisonderwijs in beeld in Nederland op Film

NPO 2 - vrijdag 16 augustus om 19:50

© Omroep MAX
Bijzondere amateurbeelden schetsen in Nederland op Film de geschiedenis van het basisonderwijs. In de loop der jaren werd de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen steeds belangrijker: van het aloude aap-noot-mies tot de eindmusical.

Aan de hand van amateurbeelden schetst Nederland op Film de geschiedenis van het basisonderwijs. Wat voor de oudere kijker een feest van herkenning zal zijn, zal bij het jongere publiek vooral tot gefronste wenkbrauwen leiden. Denk daarbij aan aparte scholen voor jongens en meisjes, klassen met wel vijftig kinderen en leraren die zonder pardon een sigaret opsteken tijdens de les.

Wim Daniëls

Presentator Wim Daniëls gaf eind vorige eeuw Nederlands op een middelbare school. Volgens hem wordt het vak nog wel eens onderschat. “De uren dat je met een klas bezig bent zijn heel intensief”, vertelt Daniëls in op de site van Onderwijs Brabant. “Daar staan lange vakanties en veel vrijheid tegenover. Maar als je het goed wilt doen, ben je na een dag lesgeven compleet uitgewoond.”

Meer over