Nederland op film

Nederland op Film laat de Tweede Wereldoorlog zien door de ogen van amateurfilmers

NPO 2 - zondag 5 mei om 22:07

© ANP Kippa
Terwijl Zuid-Nederland al in september 1944 was bevrijd, moest voor het westen van het land het zwaarste nog komen. Op beelden van amateurfilmers is te zien hoe Nederland het laatste oorlogsjaar en de bevrijding beleefde.

Het laatste oorlogsjaar was een jaar van contrasten. Terwijl Zuid-Nederland al in september 1944 was bevrijd, moest voor het westen van het land het zwaarste nog komen.

Nederland op Film

In deze speciale aflevering van Nederland op Film is op beelden van amateurfilmers te zien hoe Nederlanders het laatste oorlogsjaar en de bevrijding beleefden. Zichtbaar zijn de verwoestende gevolgen van bombardementen op steden als Eindhoven, Maastricht en Den Haag.

Ook legden veel filmers vast hoe rekeningen werden vereffend toen de bevrijding eenmaal daar was: mensen die verdacht werden van collaboratie werden publiekelijk te schande gemaakt. Andere beelden tonen het verwijderen van de verplichte verduistering van de ramen. Een prachtig symbool van het einde van een duistere periode.

Frits Thors

De bevrijding leidde tot het grootste feest uit de geschiedenis, maar de schade aan Nederland is haast onvoorstelbaar. Nog veel groter is het verdriet om alle mensen die de oorlog niet hebben overleefd, onder wie driekwart van alle Nederlandse Joden.

Speciale aandacht is er in deze Nederland op Film voor de unieke beelden die zijn gemaakt door Frits Thors, de man die later landelijk bekend zou worden als nieuwslezer. Zijn dochter Kitty Versluis-Thors is zelf als klein meisje te zien op de films van haar vader als Canadese bevrijders haar op de arm nemen. Ze vertelt hierover in de uitzending.

Meer over