Hindostaanse contractarbeiders kwamen rond 1900 naar Suriname. Ze verrijkten de multiculturele Surinaamse keuken met allerlei Indiase gerechten en ingrediënten. Neem bijvoorbeeld gele spliterwten. In India worden die peulvruchten onder meer gebruikt voor dahl, een pittige, gebonden erwtensoep.
Paramaribo Pepers
In Paramaribo Pepers gaan Noni Kooiman en haar tante Rita naar een malerij in de Surinaamse hoofdstad, waar ze de erwten tot meel malen. Samen draaien ze daarvan phulauri, vegetarische balletjes op basis van dit erwtenmeel.
Tijdens het koken komt ook de bewogen familiegeschiedenis van tante Rita aan bod. Haar grootouders kwamen begin vorige eeuw vanuit India naar Suriname. Rita’s grootvader werkte op de plantage; haar grootmoeder trouwde maar liefst zes keer.
Wanneer is Paramaribo Pepers op televisie te zien?
Deze aflevering van Paramaribo Pepers zie je op zaterdag 25 mei vanaf 19:25 uur bij VPRO op NPO2.