In 2017 kwam de film Wonder Woman uit. Wat een stuk minder bekend is, is dat er in hetzelfde jaar ook een film over de bedenker van Wonder Woman, Harvard-psycholoog William Moulton Marston, uitkwam.
Professor Marston and the Wonder Women
Marston (Luke Evans) heeft een bijzonder leven gehad. Hij was niet alleen de bedenker van Wonder Woman, ook wordt hij vaak aangewezen als de bedenker van de leugendetectortest en van het DISC-persoonlijkheidsmodel.
Regisseur Angela Robinson richt zich in Professor Marston and the Wonder Women voornamelijk op een ander, vrij controversieel, onderdeel van zijn leven: zijn polyamoreuze relatie met twee vrouwen. Hij zou met zijn vrouw Elizabeth (Rebecca Hall) en hun gezamelijke minnares Olive Byrne (Bella Heathcote) een liefdevolle relatie hebben met wie hij onder andere aan bdsm deed.
De vrouwen helpen hem bij het perfectioneren van de leugendetectortest en inspireren hem ook om een van de grootste vrouwelijke superhelden aller tijden te creëren.
Waargebeurd verhaal?
Professor Marston and the Wonder Women werd overwegend positief ontvangen, maar toch was zeker niet iedereen blij met de film. Het verhaal wordt namelijk gepromoot als een waargebeurd verhaal, maar volgens de familie van Marston klopt er maar weinig van.
Er zou helemaal geen sprake zijn van een liefdesrelatie tussen Olive Byrne en Elizabeth Marston. Volgens de kleindochter van Marston waren ze als zussen. De film is meer gebaseerd op de interpretatie van regisseur Angela Robinson.
Daarnaast is de claim dat Marston de leugendetectortest heeft uitgevonden ook discutabel. Ondanks dat hij een belangrijk een onderdeel van de test heeft bedacht, zijn er mensen die vinden dat de testleugendetectortest meer een uitvinding is van John Augustus Larson.