Het is en blijft een zwarte bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis: de val van Srebrenica.
Quo vadis, Aida
Hoe zat het ook alweer? De Bosnische stad werd ingenomen door Bosnisch-Servische troepen en meer dan achtduizend moslimjongens en -mannen werden weggevoerd en vermoord.
Nederland speelde een pijnlijke hoofdrol tijdens deze deportaties en uiteindelijke genocide. De Hoge Raad stelde de Nederlandse staat zelfs deels verantwoordelijk. Zij moest nabestaanden compenseren voor de geleden schade.
In de indrukwekkende, zeer realistische, film Quo vadis, Aida zien we hoe de bevlogen Aida (zeer overtuigend gespeeld door Jasna ?uri?i?) werkzaam is als tolk voor de VN.
Ze ziet veel misgaan, maar maakt zich vooralsnog geen zorgen om haar familie. De VN zorgt altijd goed voor hun werknemers.
Als ze met lede ogen aanziet hoe luchtsteun uitblijft en hoe Dutchbat zelfs Servische soldaten assisteert bij het evacueren van Bosnische moslims worden haar zorgen steeds groter.
Raymond Thiry
Quo vadis, Aida was de Bosnische inzending voor de Oscars. De film werd genomineerd, maar de prijs ging naar het Deense Druk.
Omdat de rol van Dutchbat groot was in de val van Srebrenica, spelen er veel Nederlandse acteurs in de film. Zo hebben onder andere Raymond Thiry, Johan Heldenbergh en Teun Luijkx een rol in de film.