Het is inmiddels een traditie: Robbert Dijkgraaf geeft een boeiend tv-college over een ingewikkeld onderwerp. Dit jaar is het zwarte gat aan de beurt.
Robbert Dijkgraaf verstaat de kunst om ingewikkelde wetenschap begrijpelijk te maken. Lukt hem dat ook met zwarte gaten, het onderwerp van zijn vijfde hoorcollege in DWDD University? Het verschijnsel in de ruimte lijkt een ongrijpbaar fenomeen. Want wat is dat eigenlijk, een zwart gat?
Afvoerputje
De professor zelf omschrijft een zwart gat als een 'kosmisch afvoerputje' waarin alles verdwijnt, zelfs de tijd. "Zwarte gaten zijn Einsteins bizarste voorspelling en de meest mysterieuze en gewelddadige objecten in het heelal. Toch zou ons leven zonder hen niet kunnen bestaan. Ze hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht, ook op de wetenschap en Hollywood." Om zijn college in de Amsterdamse Gashouder inzichtelijk te maken, gebruikt Dijkgraaf fraaie animaties en praktische voorbeelden.
Traditie
Dijkgraafs wetenschappelijke optredens beginnen zoetjesaan een jaarlijkse traditie te worden eind november. Eerder verhief hij zijn publiek al met lessen over de oerknal, het allerkleinste, Albert Einstein en het oneindige. Telkens zaten er meer dan duizend mensen in de zaal en schakelden een miljoen televisiekijkers in. Het is dan ook niet de eerste de beste die college geeft. Dijkgraaf was jarenlang president van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en werd daarvoor geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Inmiddels is hij alweer drie jaar directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.
Lees ook:
Maakte Robbert Dijkgraaf een rekenfout in de DWDD University over het oneindige?