Al vanaf het begin van Rojo overheerst een onbestemd gevoel dat iets niet in de haak is. Dat heeft een reden: de film speelt zich af in Argentinië in 1975, vlak voor de staatsgreep die Jorge Videla aan de macht bracht.
Rojo
Het land is onrustig, kritische mensen ‘verdwijnen’ zomaar ineens. Tegen die achtergrond heeft advocaat Claudio (Darío Grandinetti) in een restaurant een aanvaring met een onbekende man.
Wat begint als een woordenwisseling mondt uit in iets onomkeerbaars dat Claudio’s leven voorgoed zal veranderen. Drie maanden later komt detective Sinclair (Alfredo Castro) de verdwijning van de man onderzoeken.
De film gaat niet alleen over deze ene verdwijning. Het verhaal van advocaat Claudio staat symbool voor de hypocrisie en onverschilligheid waarmee delen van de Argentijnse bevolking destijds reageerden op de situatie in het land.
Dat maakt Rojo tot een knap gemaakte, ongemakkelijke en soms absurdistische thriller die de hypocriete houding van mensen als Claudio fileert.
Vincent van Warmerdam
De filmmuziek van Rojo heeft een Nederlands tintje. De componist is Vincent van Warmerdam, de broer van regisseur Alex van Warmerdam.
Vincent maakte ook muziek voor films van zijn broer. Hij was de componist voor onder andere De noorderlingen, De jurk, Ober en Borgman.