Het leven op aarde is afhankelijk van licht, lucht en water, maar kan ook niet zonder geschikte bodem. André Kuipers onderzoekt in deze aflevering van Ruimteschip Aarde wat onze grond geschikt maakt voor landbouw en ziet hoe Nederland voor zijn bodem zorgt.
Onze blauwe planeet is als een ruimteschip waarmee acht miljard mensen door het heelal koersen. Omdat er geen reddingsschepen zijn, kunnen we maar beter zuinig zijn op de aarde.
André Kuipers
In Ruimteschip Aarde nodigt astronaut André Kuipers iedereen uit om op een nieuwe manier naar de planeet te kijken. Deze week onderzoekt hij het belang van de bodem voor de planten, dieren en mensen die erop leven. Kuipers ziet hoe Nederland voor de bodem zorgt en vraagt zich af hoe landbouw er op andere planeten uit zou kunnen zien.
Onze bodem is meer dan zand of klei: hij bevat organisch materiaal en bacteriën die landbouw mogelijk maken. Als de mens wil gaan boeren op de maan of op Mars, dan moet het verweerde oppervlak eerst tot leven worden gewekt met water, microben en humus.
Ruimteschip Aarde
Bij
Ruimteschip aarde hoort ook
een website, die laat zien hoe Nederland omgaat met water, lucht en de bodem. Vanuit de ruimte kan de bezoeker inzoomen en zien dat de groene stukken van Nederland vooral bestaan uit weilanden met Engels raaigras. Op deze vlaktes groeit eigenlijk niets anders meer. Hoewel dit 'grasfalt' er groen uitziet, heeft het dus weinig met natuur te maken en put het de bodem uit. Om de biodiversiteit terug te krijgen moeten deze weilanden veranderen in natuurgebied. De website kan ook per postcode laten zien hoe de biodiversiteit eraan toe is.