Tien jaar lang liep regisseur Steven Spielberg rond met het idee om het boek te verfilmen dat Thomas Keneally schreef over de Tsjechische zakenman Oskar Schindler. Het resultaat, Schindler's List, mag er wezen.
Schindler's List
Als de nazi's in de Tweede Wereldoorlog Polen innemen, ziet zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson) vooral kansen om veel geld te verdienen. Hij reist naar de Poolse stad Krakau en neemt daar voor een schijntje een onteigende emailleerfabriek over.
In die fabriek gaat hij email maken dat geschikt is voor militaire toepassingen; daar kun je in een oorlog goed geld mee verdienen.
Als Schindler ziet hoe de nazi's huishouden in de Joodse getto's van Krakau, besluit hij zijn fabriek en zijn invloed in nazikringen te gebruiken om zo veel mogelijk Joden te redden.
Met succes: zoals in Schindler's List te zien is, weet hij van ruim 1100 Joden het leven te redden door ze in zijn fabriek te laten werken.
Zwart-wit
Om te voorkomen dat Schindler's List eruit zou zien als een gelikte oorlogsfilm, nam Steven Spielberg de film op in zwart-wit en castte hij de (toen nog) relatief onbekende Liam Neeson in de hoofdrol.
Bovendien filmde Spielberg niet in een studio, maar in de straten van Krakau; de stad waar het verhaal zich destijds heeft afgespeeld.
Met succes: Schindler' List won maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor beste regie en beste film.