Voor twintiger Herman Höften is er geen twijfel mogelijk wanneer Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederland binnenvalt: hij gaat in het verzet. In het rode nest waarin hij is opgegroeid, is namelijk veel aandacht voor solidariteit. Zo raakt hij betrokken bij een gebeurtenis die de geschiedenisboeken in gaat als de grootste bankoverval ooit.
Herman Höften
Höften - de hoofdpersoon in deze laatste Sporen van Oorlog - komt terecht bij de knokploeg in Almelo. Daarmee berooft hij in november 1944 de bank waar de Duitsers ruim 46 miljoen gulden bewaren. Het geld wil het verzet gebruiken voor de onderduikers van de Spoorwegstaking. Höftens kleindochter Yaike is niet bekend met het echte verhaal achter haar opa’s verzetswerk. Met Dolores Leeuwin gaat ze terug in de tijd.
Sporen van Oorlog
De twee ontmoeten historici die meer over de beroemde bankoverval vertellen. En ze praten met kinderen van andere verzetsstrijders. Deze verzetsdaad, waarvoor de Nederlandse regering vanuit Londen toestemming had gegeven, liep niet goed af. Het merendeel van de verzetsleden werd uiteindelijk opgepakt kwam in Duitse concentratiekampen terecht. Ze kwamen nooit meer thuis.
Herman Höften wist te ontkomen en overleed in 2007. Decennialang was hij raadslid in Almelo en hij ontving zelfs de gouden erepenning van de stad. Volgens velen sprak hij tijdens zijn leven weinig over de historische bankoverval.