Spanning, sensatie en romantiek in ’t Vrije schaep: Lukas Blijdschap (Marc-Marie Huijbregts) komt uit de kast. De blonde activiteitenbegeleider krijgt vlinders in zijn buik van campinggast Sjon (Hans Kesting) en kan niet langer ontkennen wat we als kijker al lang wisten: hij valt op mannen.
Bij een potje badminton verklaren ze elkaar, gehuld in strakke witte sportbroekjes, de liefde… In de moederversie van de serie, ’t Schaep met de 5 pooten, was Lukas (gespeeld door Leen Jongewaard) ook duidelijk de herenliefde toegedaan. De tijd (1969-’70) was er alleen nog niet rijp voor om dat met zo veel woorden te zeggen, laat staan om Lukas te verblijden met een vriendje. Inmiddels is dat geen punt meer. Dat schrijver Frank Houtappels de coming-out en eerste liefde van Lukas in het scenario van ’t Vrije schaep verwerkte, deed Nederland in 2009 niet op z’n grondvesten schudden. „Comedy moet naast een heleboel andere dingen over taboes gaan”, vindt hij. „Je moet op een luchtige manier zaken bespreekbaar maken waar je personages en je kijkers mee worstelen. Ik vind het ook altijd leuk om met homoseksualiteit te spelen. Zo’n Kootje die dan tegen Lukas zegt: Hoe is het met je vriend, of hoe noemen jullie dat? Kameraad?”
Op de duincamping doet de opbloeiende liefdesrelatie nog wel enig stof opwaaien, maar dáár is het dan ook pas 1974. Door, die zelf een oogje heeft op de stoere Sjon, moet even slikken en Lukas zelf schrikt zich een hoedje. „Hij had er eigenlijk nooit over nagedacht dat hij homo was”, verklaart Marc-Marie Huijbregts. „Maar nu hij Sjon zo interessant vindt, dwingt dat hem over zichzelf na te denken en kan hij er niet meer onderuit. Wat niet wil zeggen dat het hem veel uitmaakt. Het is meer zijn omgeving die verandert.”
Drie stemmige meezingers in deze speciale uitzending, gezongen door diverse leden van de cast: 1. Dokter Bernhard, de hilarische hit uit 1976 van Bonnie St. Claire en Ron Brandsteder. 2. Ik weet niet hoe, van Benny Neyman (1980), gezongen door een smoorverliefde Lukas. 3. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, de klassieker over saamhorigheid van Ramses Shaffy uit 1971.