Superrijke mensen houden er soms bijzondere hobby's op na. Microsoft-oprichter Bill Gates houdt zich tegenwoordig vooral bezig met liefdadigheid. Zijn opvolger Steve Ballmer stak in 2014 een deel van zijn vermogen in basketbalclub LA Clippers.
The Aviator
Tesla-baas Elon Musk en Amazon-oprichter Jeff Bezos hebben ook een bijzondere manier gevonden om hun geld uit te geven: ruimtevaart. Musk en Bezos zijn zelfs in een soort race verwikkeld wie van hen als eerste een raket op Mars kan laten landen.
In The Aviator laat regisseur Martin Scorsese zien dat de miljardairs van nu niet de eersten zijn die zulke dingen met hun geld doen. In de jaren 20 van de vorige eeuw was Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) hen al voorgegaan.
Hughes was niet alleen zakenman; hij was ook succesvol filmregisseur en -producent. Daarnaast is hij een heuse luchtvaartpionier: als piloot brak hij diverse snelheidsrecords en hij investeerde gigantische bedragen in de ontwikkeling en productie van nieuwe vliegtuigen.
Leonardo DiCaprio
Scorsese en DiCaprio laten in The Aviator zien hoe Hughes dat en meer allemaal in één enkel mensenleven propte: hij werkte kei- en keihard. Alles moest wijken voor zijn ambities.
Die torenhoge ambities zorgden er ook voor dat Hughes uiteindelijk compleet instortte. De problemen rond de ontwikkeling van een enorm, deels berkenhouten watervliegtuig – dat de pers Spruce Goose (de sparrenhouten gans) noemde – is daar een van de redenen van.
Howard Hughes bracht de laatste jaren van zijn leven in afzondering door. Hij stierf in 1976, schatrijk en alleen.
Leonardo DiCaprio bereidde zich grondig voor op zijn rol. Hij sprak met Hollywoodlegende Jane Russell, die met Hughes had samengewerkt.
Ook praatte hij veel met Edward, een man die aan een dwangneurose lijdt. Van hem leerde DiCaprio hoe hij Hughes' neurotische trekken uit kon beelden.