Bij de release in 2004 was The Passion of the Christ in Amerika een hype. Ook in Nederland deed de film veel stof opwaaien.
The Passion of the Christ
De reacties liepen uiteen van ‘indrukwekkend’ tot ‘walgelijk’. Films over het lijden van Jezus zijn van alle tijden, maar die van Mel Gibson is bijzonder omdat alle dialogen in het Latijn, Aramees en Hebreeuws gesproken zijn.
Daar komt de controversie niet vandaan. Die zit hem in de overdaad aan geweld.
Tot in de bloedigste details brengt hij in The Passion of the Christ de laatste twaalf uur uit het leven van Jezus (gespeeld door Jim Caviezel) in beeld; van het moment van zijn arrestatie tot en met de kruisiging.
De conservatieve katholiek Gibson noemt het lijden van Jezus ‘een vorm van meditatie’, maar na bijna twee uur kijken (voor wie het volhoudt) naar een man die door gruwelijke geselingen verandert in een bloederige, verminkte vleesmassa, ben je volledig uitgeput en blij dat het voorbij is.
Jim Caviezel
Hoofdrolspeler Jim Caviezel had het zwaar op de set van The Passion of the Christ. Bij scènes waarin Jezus zweepslagen kreeg, werd hij per ongeluk een paar keer echt geraakt.
Gevolg: een flink litteken op zijn rug. Ook schoot Caviezels schouder uit de kom door het gewicht van het kruis dat hij moest dragen.
Dat was nog niet alles: volgens de acteur werd hij bij het filmen van de bergrede én de kruisiging getroffen door de bliksem.