Trumbo

Bryan Cranston laat zich niet piepelen

CANV - vrijdag 26 februari om 21:20

© Hilary Bronwyn Gayle / MKNS
In de jaren 50 opent de Amerikaanse politiek de jacht op (vermeende) communisten. Ook in Hollywood heeft men het niet op 'het rode gevaar'. Acteurs, regisseuts en schrijvers met communistische sympathieën komen niet meer aan de bak. Scenarioschrijver Dalton Trumbo laat zich niet uit het veld slaan: hij werkt – onder pseudoniem – door.

De geschiedenis is een dankbare bron van inspiratie voor Hollywood. Het probleem met het verleden: de verhalen zijn vaak veel genuanceerder dan je in een film kunt laten zien. Trumbo, over de geschiedenis van Hollywood, illustreert dat. 

Trumbo

In de jaren 40 is Dalton Trumbo een succesvol scenarioschrijver. Hij is ook lid van CPUSA, de Amerikaanse Communistische Partij.

Als het congres en Hollywood de jacht op communisten openen, belandt Trumbo op de zwarte lijst. Maar hij blijft schrijven, onder een pseudoniem.

Hij wint in de jaren 50 zelfs twee Oscars: eentje voor Roman Holiday en eentje voor The Brave One. Omdat hij persona non grata is in Hollywood, kan hij die prijzen niet zelf in ontvangst nemen.

Trumbo toont Dalton Trumbo als een man die pal stond voor zijn idealen en de vrijheid van meningsuiting. Een brompot, maar wel eentje die zo charmant is dat je hem wel in je hart moet sluiten.

Wat de film onvermeld laat: hij was geen gematigde liberaal, maar een rechtlijnige stalinist. Door niet het volledige verhaal te vertellen, doet regisseur Jay Roach het ingewikkelde onderwerp en Dalton Trumbo geen recht, hoe onderhoudend de film ook is.

Bryan Cranston

Tot 2008 was acteur Bryan Cranston niet bepaald een gevestigde naam in Hollywood. Zijn belangrijkste wapenfeit: hij speelde 'de vader van' in de sitcom Malcolm in the Middle.

Alles veranderde toen hij in 2008 de hoofdrol kreeg in Breaking Bad. Sindsdien krijgt Cranston steeds meer rollen in grote films.

Met zijn hoofdrol in Trumbo sleepte hij zelfs een Oscarnominatie in de wacht.

Meer over