Het is een van de grootste boek- én filmklassiekers uit de Nederlandse geschiedenis: Turks fruit. Betrokkenen - waaronder Paul Verhoeven en Monique van de Ven - blikken vijftig jaar na het verschijnen van het boek terug.
In november 1969 deed het verschijnen van de Nederlandse roman Turks fruit heel wat stof opwaaien. Het boek stond vol seks en schuttingtaal maar werd ook een instantklassieker vanwege het sterke liefdesverhaal over kunst, liefde en dood. In 1973 kwam de verfilming uit, die nog steeds de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm aller tijden is.
Karina Wolkers
In 50 jaar Turks fruit komt Karina Wolkers, vrouw van de inmiddels overleden schrijver van het boek Jan Wolkers, aan het woord. Maar ook andere betrokkenen bij het boek en de film, zoals Paul Verhoeven, Gerard Soeteman en Monique van de Ven blikken samen met schrijvers, acteurs, opiniemakers, regisseurs en wetenschappers terug op het boek en de film. Arnon Grunberg kende Jan Wolkers goed en presenteert het programma.
Seksuele revolutie
Grunberg spreekt met de gasten, waaronder ook minister van OCW Ingrid van Engelshoven en Martin Koolhoven, over de betekenis van
Turks fruit, toen en nu. Het boek bleek belangrijk voor de seksuele revolutie in Nederland, die ermee zijn doorbraak kende. Maar hoe is het nu in Nederland gesteld met de seksuele moraal? Zijn we niet allemaal weer een stuk preutser geworden? Door de MeToo-discussie is er veel veranderd in de man-vrouwverhouding de afgelopen tijd, ook hier gaat Grunberg over in gesprek met de betrokkenen. En zijn er eigenlijk nu in 2019 nog taboes in de literatuur die doorbroken moeten worden?