Dieren in het Waddengebied krijgen massaal jongen. Dat brengt zorgen met zich mee. Zo moeten de jonge konijnen waken voor de hongerige havik. En berg- en eidereenden maken met hun kleine kuikens een gevaarlijk oversteek.
De zon komt steeds hoger te staan. Dit is hét moment voor een geboortegolf in het Waddengebied, zo is te zien in de vierdelige serie Het Wad. Dieren krijgen massaal jongen en dat brengt de nodige zorgen met zich mee. In de konijnenvallei komen de kleintjes na drie weken uit hun holen tevoorschijn. Ze spelen en zoeken naar voedsel, nog onwetend van de hongerige havik die deze pluizige prooi bovenaan zijn menulijst heeft staan.
Waddenzee
Ook de berg- en eidereenden hebben gezinsuitbreiding gekregen. In de duinen zijn hun eieren uitgekomen. Nu is het tijd om dit veilige gebied te verlaten en de oversteek naar de Waddenzee te maken. Voor de kleine kuikens is dit een reis vol gevaar. Ook de sterns en meeuwen hebben nesten en kuikens. Hun zorg: het verwoestende springtij.
Gevaarlijk water
Dat springtij heeft ook gevolgen voor onder meer kwallen en kleine platvissen. Het snel opkomende water sleurt hen vanuit de zee mee de geulen in. Ander gevaar dreigt er voor de wulp. Deze grote steltloper met een lange snavel weet inmiddels dat ze altijd op haar hoede moet zijn. Zij heeft haar nest daarom tussen de kruipwilgen verborgen. En dan zijn er de tapuiten. Deze vogels staan in Nederland op de rode lijst. In het voorjaar komen zij uit konijnenholen in de duinen tevoorschijn. Voor de jonge tapuiten is het daarna tijd voor een lesje ‘insecten jagen’. In de vallei doen hun ouders voor hoe dat moet.