Wat houdt ons tegen?

Is het mogelijk om kaas te produceren zonder melk van de koe?

NPO 2 - woensdag 3 juli om 20:55

© HUMAN
Journalisten Jeroen Smit, Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet onderzoeken in Wat Houdt Ons Tegen? of het mogelijk is om kaas te produceren zonder melk van de koe. Dit zou de impact van het bescheiden broodbeleg op ons milieu enorm terugdringen.

Er is weinig Hollandser dan een boterham met kaas in de lunchpauze. Helaas draagt deze eenvoudige middagmaaltijd niet bepaald bij aan een schonere wereld. Het kost ongeveer 10 liter melk om 1 kilo kaas te maken, stelt het Voedingscentrum. De productie van deze melk gaat gepaard met een flinke stikstofuitstoot.

Wat Houdt Ons Tegen?

In deze aflevering van Wat Houdt Ons Tegen? belichten journalisten Jeroen Smit, Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet de impact van de zuivelindustrie op ons milieu. Ook onderzoekt het drietal of het mogelijk is om lekkere kaas te produceren zonder dat daar een koe aan te pas komt. De ontwikkelingen op dit vlak staan niet stil. De strenge voedselwetten staan een echte revolutie op het gebied van plantaardige kaas echter nog in de weg.

Meer over