Liveblog: Eurovisie Songfestival, 2e halve finale

21 mei 2015 20:45 | muziek | Door Televizier

© Eurovision Song Contest

Alles wat je wilt weten over de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival, kun je vinden op het liveblog van Televizier.nl. Lees het hier terug!

Donderdagavond werd de lijst met finalisten van het Eurovisie Songfestival compleet gemaakt: in de tweede halve finale streden zeventien acts om de laatste tien plekjes. Lees hier ons liveblog over deze voorronde vanaf het begin terug:

Afbeelding

 

20.50 uur > Nog een paar minuten


Tweede halve finale

Nog tien minuutjes en dan gaat de tweede halve finale van start. Op dit liveblog kun je de broodnodige informatie en direct commentaar lezen. Waar kennen we dat duo van San Marino van? Op welk nummer lijkt de Israëlische inzending Golden boy? En maakt Zweden opnieuw kans op de winst? Lees hier ons liveblog over de eerste halve finale terug.

Cornald Maas en Jan Smit zijn ready

Het grootste deel van de Nederlanders is alweer weg uit Wenen nu Trijntje is uitgeschakeld, maar commentatoren Cornald Maas en Jan Smit zitten natuurlijk weer klaar in de Wiener Stadthalle:

 

21.00 uur > Het is begonnen!

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is van start gegaan. We krijgen eerst wat beelden van de eerste halve finale te zien, waarbij ook Trijntje langskomt. In deze halve finale doen zeventien landen mee, eentje meer dan in de eerste voorronde.

 

21.02 uur > Presentatrices

De presentatrices (Mirjam, Alice en Arabella) zijn ook in deze halve finale van de partij. Ze grappen over een kostuumsverandering en schakelen naar Conchita Wurst in de greenroom.

 

21.04 uur > Alle deelnemers komen het podium op

Alle acts van vanavond maken hun entree. Vooral bij topfavoriet Zweden klinkt een luid applaus.

 

21.07 uur > Uitleg over finale

De presentatrices leggen uit dat tien van de zeventien acts van vanavond doorgaan naar de finale. Die sluiten zich aan bij de tien landen die dinsdag door gingen. Daarnaast zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk en Australië direct geplaatst. Het publiek in de Wiener Stadthalle groet Australië, waar het nu midden in de nacht is.

 

21.09 uur > Let the show begin!

Wenen is er klaar voor, de eerste act komt eraan! Dat is Litouwen.


Afbeelding

21.11 uur > 01 Litouwen

Geen winners - Litouwen is de enige Baltische staat die het Songfestival nog nooit heeft gewonnen: Estland won in 2001, Letland in 2002, maar voor Litouwen bleef een medaille tot nu toe uit. Het grootste succes was de inzending uit 2006, die een zesde plek behaalde met het absurde nummer We are the winners (of Eurovision).

Monika Linkyte & Vaidas Baumila

Zesde poging - Monika Linkyte (met een stipje op de e) probeerde in 2010, 2011, 2012, 2013 én 2014 al mee te doen aan het Songfestival. Steeds kwam ze niet door de nationale selectie heen, maar in 2015 was het raak, samen met de bekende Litouwer Vaidas Baumila.

This time

Wow-ow-ow - Monika en Vaidas zingen een vrolijk liefdesliedje met het nodige wow-ow-ow erin, dus reken maar dat dit een oorwurm is. This time gaat round and round and round in je hoofd. Het is misschien geen hoogvlieger, maar wel lekker zomers.

En? Hoe gaat het?

Chemie - De Litouwers hebben de grootste lol op het podium, al zit de zang er soms een beetje naast. De backing vocals doen een beetje raar met hun krampachtige dansjes, maar met de chemie tussen Monika en Vaidas zit het wel goed. Wow, ze pakken elkaar zelfs vol op de mond!


Afbeelding

21.14 uur > 02 Ierland

Succesvolste land - Ierland is het succesvolste Songfestival-land aller tijden, met maar liefst zeven overwinningen. Dat zijn meer eerste plaatsen dan Groot-Brittannië, Frankrijk, Luxemburg en Zweden haalden (elk vijf keer). Twee keer was het Johnny Logan die de winst voor Ierland binnensleepte: in 1980 en 1987. Uniek was dat de Ieren in 1992-1994 drie jaar op rij wonnen.

Molly Sterling

Jonge blom - Dit jaar probeert Ierland het met de jonge singer-songwriter Molly Sterling. Ze is pas 17 jaar oud en is daarmee de jongste Ierse deelnemer ooit. Molly is ontzettend muzikaal: ze leerde zichzelf piano spelen toen ze elf jaar was en trad al op op haar twaalfde.

Playing with numbers

Kalkoen - Molly schreef zelf mee aan Playing with numbers. Het is een gevoelige pianoballad, over de risico's die mensen nemen in het leven en in de liefde. Ierland lijkt met het nummer een beetje terug te willen keren naar de successen uit de jaren 90, na een flink aantal Eurovisie-flops zoals de kalkoen in 2008.

En? Hoe gaat het?

Mooi! - Molly doet het prima achter haar piano en ze heeft een prachtige stem. Wat een supermooie, sfeervolle projectie trouwens op de achtergrond! Molly weet het immens grote podium toch een beetje intiem te maken.


Afbeelding

21.18 uur > 03 San Marino

Steeds dezelfde - San Marino is een dwergstaatje omringd door Italië. Dat het een klein republiekje is, blijkt wel uit de keuze voor de Songfestival-deelnemers. De afgelopen drie jaar deed steeds Valentina Monetta mee: in 2012 en 2013 strandde ze in de halve finale, in 2014 haalde ze eindelijk de eindstrijd.

Michele Perniola & Anita Simoncini

Junior - Dit jaar heeft die Valentina een keertje vrij. San Marino schakelt twee ex-Junior Songfestival-deelnemers in: Michele Perniola en Anita Simoncini. Anita heeft een primeurtje: ze is de eerste die een jaar na het Junior Songfestival meteen al aan de volwassen versie meedoet.

Chain of lights

Zenuwachtig - Tja, met dit nummer heeft het jonge duo niet veel kans. Niet lachen, maar Michele werd in 2013 twee-na-laatste op het Junior Songfestival, en Anita werd in 2014 met het groepje The Peppermints een-na-laatste. Het zenuwachtige Chain of lights staat eenzelfde lot te wachten.

En? Hoe gaat het?

Geen pretje - De studioversie van Chain of lights is al geen pretje om te horen (uw liveblogger heeft het uit toewijding toch maar helemaal geluisterd, alles voor de voorbereiding). Maar deze live uitvoering is helemaal niet te pruimen, want Michele en Anita vliegen live volledig uit de bocht met hun zang. Au!


Afbeelding

21.22 uur > 04 Montenegro

Flop - Montenegro werd in 2006 onafhankelijk en doet sinds het jaar daarna mee aan het Songfestival. De deelname was keer op keer een teleurstelling en in 2010 en 2011 besloten de Montenegrijnen over te slaan. In 2012 kwam de comeback met het verbazingwekkende nummer Euro neuro van cultfiguur Rambo Amadeus.

Knez

Balkanheld - De Montenegrijnse deelnemer van dit jaar is Nenad Kneževic, beter bekend als Knez. Hij is een van de populairste zangers van zijn land: al zijn tien albums werden bestsellers en hij tourde door de hele Balkan. Helaas voor hem zitten er in deze halve finale geen andere Balkanlanden, behalve als je Slovenië meetelt.

Adio

Lang intro - Waaaat?! Een Songfestival-nummer met een intro van een halve minuut? Kan dat? Knez bewijst het. Hij zingt in het Montenegrijns en dat is dus niet echt te volgen, maar het zal wel over een verloren liefde gaan. Adio is een typische Balkan-ballad van succescomponist Željko Joksimovic, die in 2004 en 2012 zelf meedeed aan het Songfestival, met een tweede en derde plek als resultaat. Wow!

En? Hoe gaat het?

Dansen? - Knez heeft niet echt veel charisma (om niet te zeggen: hij is een beetje eng), maar hij zingt op zich wel goed. Na twee minuten begint hij opeens te dansen: armen wijd, ogen dicht, rondjes draaien, met één been stampen. OK. De achtergrondzangeressen kijken bijna de hele tijd boos.

 

Afbeelding 

21.27 uur > 05 Malta

Eén punt - Het eilandje Malta behaalde in 2002 en 2005 zijn grootste Songfestival-successen met in beide jaren een tweede plaats. Meteen het jaar daarna, in 2006, werd Malta echter laatste met maar één punt. Oeps!

Amber

Veteraan - Amber kan bijna meepraten met de Litouwse Songfestival-veteraan Monika: de Maltese schoonheid probeerde al vier keer eerder haar eiland te vertegenwoordigen op het Songfestival. De vijfde keer werd ze eindelijk de winnaar van de nationale voorronde. Vijf pogingen, dat is maar eentje minder dan die arme Monika uit Litouwen.

Warrior

Georgië - Een liedje dat Warrior heet, dat klinkt bekend. In de eerste halve finale had de Georgische Nina Sublatti ook al een nummer met deze titel. Deze Maltese Warrior klinkt een stuk minder agressief. Het liedje gaat over 'moeilijkheden overwinnen door je innerlijke kracht'. 

En? Hoe gaat het?

Ontspoord - Amber begint goed, maar ze zit er in het refrein wel eens naast met de zang. Het klinkt niet perfect, maar wel beter dan bijvoorbeeld San Marino. Haar jurk heeft een iets té grote split.

 

Afbeelding


21.31 uur > Greenroom

Conchita praat in de greenroom (in haar broekpak) met de deelnemers van San Marino en Ierland. Ze liegt dat San Marino flawless was en herkent Michele nog omdat hij vorig jaar de punten doorgaf bij het Songfestival.

 

Afbeelding

21.34 uur > 06 Noorwegen

Viool - We herinneren ons nog goed dat Alexander Rybak in 2009 het Songfestival won voor Noorwegen. Met zijn puppy-ogen en zijn viool pakte hij heel Europa in. Dat leverde een recordaantal van 387 punten op! Ook afgelopen twee jaar deed Noorwegen het ook goed, met een vierde en achtste plaats.

Mørland & Debrah Scarlett

Sms - Ook dit jaar gaat Noorwegen voor de top 10. Het gelegenheidsduo Mørland & Debrah Scarlett betreedt het podium. Zanger Kjetil Mørland, bekend van de Britse band Absent Elk, vroeg Debrah per sms of zij met hem wilde meedoen aan het Songfestival, nadat hij een filmpje van haar op YouTube zag. De rest is geschiedenis.

One last breath

The Common Linnets - Met One last breath leveren Mørland & Debrah Scarlett een prachtige duistere liefdesballad. Noorwegen heeft goed naar het succes van The Common Linnets vorig jaar gekeken, ook qua podiumsetting.

En? Hoe gaat het?

Prachtig - Wat! Is! Dit! Goed! De beste tot nu toe, vinden wij van Televizier. Mooie samenzang en een zorgvuldige opbouw. Er komen veel duetten voorbij in deze halve finale, maar deze springt er overduidelijk uit.

 

Afbeelding

21.38 uur > 07 Portugal

Mwah - Portugal is nooit verder gekomen dan een zesde plaats op het Songfestival. Als een van de weinige landen houdt het land stug vast aan bijdrages in de eigen taal. Zonder succes, want in 2010 haalden de Portugezen voor het laatst de finale.

Leonor Andrade

The Voice - Ook Leonor Andrade zingt gewoon weer in het Portugees. De zangeres deed net als veel deelnemers dit jaar mee aan de lokale versie van The Voice. Ze werd daar in de halve finale uitgeschakeld. Iets wat bij het Songfestival ook waarschijnlijk lijkt.

Há um mar que nos separa

Zee - Leonor zingt Há un mar que nos separa (Er is een zee die ons scheidt). Het nummer blijft niet echt hangen en de bookmakers geven Portugal dus ook weinig kans: Leonor wordt volgens hen een-na-laatste in deze halve finale.

En? Hoe gaat het?

Windmachine - Leonor zingt fanatiek, maar haar dansbewegingen lijken een beetje geïmproviseerd. Waarom zit haar haar steeds in haar gezicht? Onduidelijk blijft ook wat de screensaver-achtige achtergrond hier doet: waarom geen mooie zee? De windmachine doet wel goed zijn werk.

 

Afbeelding

21.42 uur > 08 Tsjechië

Laatkomer - Tsjechië was er laat bij met het Songfestival. Pas in 2007 deed het land voor het eerst mee, terwijl buurlanden als Polen en Slowakije al in 1994 begonnen. In 2009 gaven de Tsjechen er alweer de brui aan na drie teleurstellende deelnames, maar dit jaar zijn ze terug!

Marta Jandová & Václav Noid Bárta

Bekend in Duitsland - Ook Tsjechië zet zijn geld in op een duet, na het grote succes van The Common Linnets. Marta Jandová en Václav Noid Bárta werden intern geselecteerd. Vooral Marta is een bekende naam, zowel in Tsjechië als in Duitsland. Verrassing: Duitsland mag deze halve finale ook meestemmen!

Hope never dies

Gedateerd - Daar gaan Marta en Václav. Hun nummer Hope never dies klinkt een beetje gedateerd en wij vrezen dat Tsjechië opnieuw niet doorstoot naar de finale. Václav zet een Nickelback-achtig rockrandje op z'n stem, maar het klinkt te gemaakt.

En? Hoe gaat het?

Schoenen uitgooien - De chemie tussen Marta en Václav lijkt een beetje te ontbreken en hun zang is oké, maar niet opvallend. Wel opvallend: het moment dat Marta opeens haar hakken uitgooit! Wat een statement! 

 

Afbeelding

21.46 uur > 09 Israël

Vreemde eend - Het blijft natuurlijk vreemd dat het Aziatische Israël meedoet aan het Eurovisie Songfestival, maar het land is nou eenmaal lid van de EBU en is er al sinds 1973 bij. Drie keer won Israël: in 1978, in 1979 en in 1998 (met de klassieker Diva van Dana International).

Nadav Guedj

Jonkie - Nadav Guedj is pas 16 jaar, ook al ziet hij er wel wat ouder uit. Hij is geboren in Parijs en opgegroeid in Israël, waar hij de talentenjacht The Rising Star won. Hij wordt wel de Israëlische Justin Timberlake genoemd.

Golden boy

Engels - Voor het eerst zendt Israël een volledig Engels nummer in. Meestal zong het land in het Hebreeuws en de laatste jaren in een combinatie van Hebreeuws en Engels. Golden boy is een vrolijk popliedje, dat in de coupletten wel iets wegheeft van Ed Sheerans Sing

En? Hoe gaat het?

Dansen - Nadav zit strak in het pak en shinet met zijn gouden schoenen. Hij en zijn dansers zijn frisse verschijningen, zeker na alle wat triestere nummers. Soms klinkt Nadavs zang een beetje als stemacrobatiek, maar dat mag de pret niet drukken. Tegelijk dansen gaat hem goed af.

 

Afbeelding

21.50 uur > 10 Letland

Vliegende start - Letland doet sinds 2000 mee aan het Songfestival en maakte een vliegende start, met een derde plek dat jaar en de winst in 2002. De laatste jaren gaat het veel minder: al zes jaar is de finale niet behaald.

Aminata

Afrikaanse roots - Aminata Savadogo is een Letse, maar ze heeft Afrikaanse én Russische roots. Die wortels laat ze terugkomen in haar muziek, die uiteenloopt van pop tot soul, urban en funk. Hier in Wenen draagt de zangeres een jurk met een decolleté dat misschien nog wel dieper is dan dat van Trijntjes 'scheurjurk'.

Love injected

Experimenteel - Een experimenteel nummer, gewaagde keuze voor het Songfestival, maar het pakt goed uit. Aminata kan goed laten horen wat ze allemaal met haar stem kan. Wij zetten erop in dat Letland eindelijk weer eens de finale haalt!

En? Hoe gaat het?

Indrukwekkend - Aminata zingt de longen uit haar lijf en ze ziet er prachtig uit. De choreografie is zoals Cornald Maas zei een beetje Cleopatra-achtig. De lichtshow achter Aminata ondersteunt het optreden goed. Al met al een indrukwekkende inzending van Letland!

 

Afbeelding

21.54 uur > 11 Azerbeidzjan

Absurd succes - Sinds 2008 doet Azerbeidzjan mee aan het Songfestival en het land lijkt perfect aan te voelen wat er goed scoort in Europa. Behalve vorig jaar haalden de Azerbeidzjanen keer op keer de top 10, met in 2011 zelfs de winst, waarna het festival naar hoofdstad Bakoe trok. Dat werd de duurste editie ooit!

Elnur Huseynov

Engel - Ook dit jaar is Azerbeidzjan een van de favorieten. De zanger van dienst is Elnur Hüseynov, die bij het debuut van zijn land in 2008 ook al meedeed als onderdeel van het duo Elnur & Samir. Toen hadden ze een afschuwelijk schreeuwnummer, waarin Elnur de engel speelde tegenover 'duivel' Samir. Nu is Elnur terug zonder vleugels, maar met een baardje en een serieus nummer.

Hour of the wolf

Typisch - Ja, een typische Songfestival-inzending is dit. Gevoelige ballad, iets lager gezongen coupletten, powerrefreintjes en lekker een modulatie aan het einde. Maar toch weet Elnur het nummer interessant te houden met zijn stem.

En? Hoe gaat het?

Moderne dans - Azerbeidzjan weet als geen ander land hoe je een performance op het Songfestival neerzet en ook dit jaar stellen ze niet teleur. De moderne dans om Elnur heen is perfect uitgevoerd en ook de podiumsetting ziet er tip top uit. 

 

Afbeelding

21.58 uur > 12 IJsland

Scandinavisch - IJsland is net als de meeste Scandinavische landen succesvol op het Songfestival. Twee keer werd het land tweede en sinds 2008 staat het altijd in de finale.

Maria Olafs

Sound of Music - Maria Olafs heet eigenlijk María Ólafsdóttir, want ja, dat -dóttir moet haast wel als je uit IJsland komt. Naast zangeres is ze ook actrice en op 15-jarige leeftijd schitterde ze al als Louisa von Trapp in The Sound of Music. Ook speelde ze de hoofdrol in het toneelstuk Ronja de roversdochter, naar het boek van Astrid Lindgren. Hoe Scandinavisch wil je het hebben?

Unbroken

Disney - Unbroken is een lekker popliedje, dat Maria oorspronkelijk in het IJslands zong (Lítil skref, kleine stapjes). Vooral het refrein is sterk en de melodie blijft hangen. Het lijkt een beetje op een Disney-nummer in de trant van Let it go.

En? Hoe gaat het?

Wat minder - Maria begint niet zo goed in het lage stukje, maar richting het eerste refrein herpakt ze zich. De live versie klinkt wel een stuk minder dan de cd-versie, jammer! Toch blijft het een goed nummer.

 

Afbeelding


22.02 uur > Greenroom

Conchita zit nog steeds in de greenroom. Ze praat nu met het Noorse duo en kust de roodharige Debrah. Precies volgens het draaiboek gaat Conchita daarna naar Portugal, waar ze een vraag stelt over latex.

 

Afbeelding

22.04 uur > 13 Zweden

Songfestivalste land - Zweden is het Songfestivalste land van Europa. Het evenement wordt er belachelijk goed bekeken, meerdere Songfestival-nummers vinden elk jaar hun weg naar de Zweedse hitparade en ook de nationale voorrondes zijn mateloos populair. Zweden rijgt de successen aaneen, van ABBA tot Loreen, die met Euphoria de grootste Eurovisie-hit ooit scoorde.

Måns Zelmerlöw

Idol - Måns werd in Zweden bekend door zijn deelname aan Idol in 2005. In 2007 en 2009 waagde hij al eens een gokje op Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Songfestival, en in 2010 presenteerde hij die show. Nu mag hij eindelijk zelf zijn land vertegenwoordigen en meteen is hij topfavoriet.

Heroes

Avicii - Heroes is een extreem catchy nummer, dat wel iets weg heeft van de zomerhits van de Zweedse dj Avicii. Super-eigentijds, het is duidelijk dat de Zweden goed weten wat hot is in de popmuziek.

En? Hoe gaat het?

Getekend - Het liedje is niet alleen goed, ook de act staat als een huis. De getekende poppetjes zijn een gouden vondst. Na de nationale finale moesten die overigens wel aangepast vanwege te grote gelijkenis met poppetjes van kunstenaar 'a dandypunk'. Verder heeft Måns heel erg de gunfactor. Een potentiële winnaar!

 

Afbeelding

22.08 uur > 14 Zwitserland

Céline Dion - Het allereerste Songfestival werd in Zwitserland georganiseerd en ook gewonnen door de Zwitsers. Daarna wonnen ze nogmaals in 1988 met de ingevlogen Céline Dion, maar verder is Zwitserland niet echt een hoogvlieger op het muziekfestijn. De laatste jaren haalt het land vaker niet dan wel de halve finale.

Mélanie René

Mauritius - Mélanie komt uit Genève, maar heeft wortels op het Afrikaanse eiland Mauritius. Haar ouders zijn ook muzikanten, dus ontdekte de zangeres al op zevenjarige leeftijd haar passie voor muziek. In 2015 brak ze door met haar deelname aan het Zwitserse nationale songfestival, dat de prachtige naam Die Grosse Entscheidungsshow heeft.

Time to shine

Clichés - Mélanie gooit in dit tikje mysterieuze nummer alle clichés in de strijdAlleen al het refrein barst ervan: never been so alivethe sky is the limit, dat soort teksten. Het geheel klinkt wat zenuwachtig.

En? Hoe gaat het?

Trommels - Daar zijn ze hoor, de trommels, de kledingwissel en de windmachine. Zwitserland doet echt z'n best en Mélanie is een goede zangeres, maar toch komt de act niet helemaal uit de verf.

 

Afbeelding

22.12 uur > 15 Cyprus

Griekse punten - Wat elk jaar weer opvalt, is dat Cyprus op het Songfestival zo veel punten krijgt van Griekenland. In deze halve finale stemt Griekenland niet mee, dus eens kijken of Cyprus het nu ook redt.

John Karayiannis

Alleen - Γιαννης Καραγιαννης heet de zanger, John Karayiannis dus. Hij staat helemaal alleen op het podium en dat is een zeldzaamheid vanavond.

One thing I should have done

Metallica - John luisterde als kind vooral naar Eminem, Linkin Park en Metallica. Die inspiratiebronnen zijn in ieder geval niet terug te vinden in One thing I should have done, een rustig, sympathiek nummer. Niet heel opvallend, maar een prima lied.

En? Hoe gaat het?

Stijlvol - Mooi begin in zwart-wit en de overgang naar beelden in kleur was ook stijlvol. De lichtshow daarna had niet per se gehoeven, maar het einde is wel weer keurig. John speelt leuk met de camera.

 

Afbeelding

22.16 uur > 16 Slovenië

Verandering? - Slovenië is in de 20 deelnames nooit echt succesvol geweest op het Songfestival. De hoogste plek tot nu toe is de zevende, in 1995 en 2001. Maar misschien komt daar dit jaar verandering in.

Maraaya

Man en vrouw - Met het duo Maraaya heeft Slovenië namelijk een eigentijdse inzending dit jaar. Zangeres Marjetka valt direct op tussen de andere zangeressen in deze halve finale. Niet alleen door haar grote koptelefoon, ook door haar een tikje rauwe, Duffy-achtige stem. Producer Ales Vovk (Raay) is niet alleen haar collega, maar ook haar man.

Here for you

Radio - Here for you is een radiovriendelijk nummer met een leuke hook. Producer Raay is wel gewend aan airplay: hij is de meest gedraaide Sloveense songwriter in de jaarlijsten. De laatste jaren is hij ook actiever in het buitenland.

En? Hoe gaat het?

Luchtvioolspeler - Wat naast de koptelefoon van Marjetka opvalt, is natuurlijk de luchtvioolspeler. En die windmachine weer.

 

Afbeelding

22.20 uur > 17 Polen

Vroeg gepiekt - Polen deed in 1994 voor het eerst mee aan het Songfestival en haalde toen meteen het beste resultaat tot nu toe: de tweede plek. Daarna ging het bergafwaarts: nog een keer was er een top 10-notering, maar veel van de inzendingen strandden roemloos in de halve finale.

Monika Kuszynska

Rolstoel - Monika is de eerste Songfestival-artiest die optreedt vanuit een rolstoel. Ze begon haar carrière in 2001 en bracht met de band Varius Manx vier albums uit. In 2006 was ze betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en daarna kon ze een tijdlang niet optreden. Toch bleef ze knokken en na een lange revalidatie is ze weer helemaal terug. Op het Songfestival zelfs!

In the name of love

Hoop en liefde - Het nummer In the name of love gaat volgens Monika zelf over tolerantie, hoop en liefde. Het is een gevoelige ballad, zoals we meer hebben gehoord deze avond. Het is de vraag of Polen genoeg opvalt.

En? Hoe gaat het?

Groot podium - Monika ziet er prachtig uit en het is een mooie overwinning voor haar dat ze weer op zo'n groot podium kan optreden. Op schermen zijn beelden van de zangeres vóór het auto-ongeluk te zien. Het geheel met de achtergrond is vrij zoet.

 

Afbeelding

 

22.25 uur > 'Start voting now'

Alle acts zijn geweest en de lijnen gaan open. Althans, in de landen uit deze halve finale en in Australië, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Nederland kan niet stemmen. Er is een recap te zien van alle optredens.


22.29 uur > Wij hopen op...

De acts die wij van Televizier graag in de finale zouden zien: Litouwen, Ierland, Noorwegen, Israël, Letland, Azerbeidzjan, IJsland, Zweden, Cyprus en Slovenië.


22.32 uur > Filmpje over Oostenrijk

Jeeej, een promotiefilmpje voor Oostenrijk! En zo grappig weer! Bijna net zo leuk als het huisdierenfilmpje uit de eerste halve finale!

 

22.35 uur > Opnieuw een recap

We krijgen nog een keer een overzicht te zien van alle acts. Opnieuw valt op hoe teleurstellend de act van San Marino is. In Nederland is 'San Marino' trending topic.

 

22.40 uur > De stembussen zijn gesloten

De lijnen zijn gesloten. Alles zeventien landen uit deze tweede halve finale plus Australië, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië hebben geoordeeld en samen met de punten van de vakjury's wordt zo bepaald wie er doorgaan en wie niet. De stem van de jury's telt voor de helft, de stem van het publiek is de andere helft.

 

22.41 uur > Wat kan er misgaan?

Een filmpje laat zien wat er allemaal fout kan gaan bij het geven van de punten. Grappig!

 

22.44 uur > Al gekwalificeerd

De presentatrices maken een praatje met de inzendingen van Groot-Brittannië (Alex en Bianca van Electro Velvet), Italië (Il Volo) en Duitsland (Ann Sophie). Deze landen hoeven nooit mee te doen aan de halve finales, omdat ze veel betalen.


22.48 uur > Applaus voor Oostenrijk

Ook de mannen van The Makemakes, de inzending van Oostenrijk, mogen even een praatje houden, maar het wordt bruut afgekapt omdat de tijd om is. Oostenrijk is als gastland ook direct gekwalificeerd voor de finale.

 

22.50 uur > Clipjes finalisten

We krijgen even een samenvatting te zien van de liedjes die direct in de finale staan. Dat zijn de 'grote vijf' Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland (die veel betalen) plus gastland Oostenrijk en eenmalige deelnemer Australië.

 

22.54 uur > De uitslag is er!

Welke landen sluiten zich aan bij Albanië, Armenië, Rusland, Roemenië, Hongarije, Griekenland, Estland, Georgië, Servië en België?

 

22.56 uur > De enveloppen gaan open

Door naar de finale zijn: Litouwen, Polen, Slovenië, Zweden, Noorwegen, Montenegro, Cyprus, Azerbeidzjan, Letland en Israël.

 

22.58 uur > Alle finalisten zijn bekend!

Met deze tien acts uit de tweede halve finale is de lijst met finalisten compleet. Een grote kanshebber voor de winst is Zweden, maar ook Rusland, Italië, Australië en Estland staan hoog bij de bookmakers.

 

23.00 uur > Einde

Stipt om 23.00 uur is ook deze halve finale afgelopen. Er zijn 27 finalisten, het grootste aantal ooit. Ook tijdens de finale zaterdag kun je op Televizier.nl weer een liveblog lezen. Tot dan!

 

Lees ook:
Ons liveblog over de eerste halve finale.

Meer over