Alles wat je wilt weten over de grote finale van het Eurovisie Songfestival, lees je hier op het liveblog van Televizier.nl. Wie gaat er winnen?
0.55 uur > Nog eens Heroes
Måns Zelmerlöw zingt nog een keertje zijn winnende lied Heroes. Daarmee komt een einde aan deze zinderende finale en ook aan dit liveblog. Bedankt voor het meelezen!
0.51 uur > Zweden wint voor 6e keer
Zweden heeft voor de zesde keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. Måns Zelmerlöw haalt het muziekspektakel na 3 jaar opnieuw naar het Scandinavische land, nadat Loreen in 2012 al won met Euphoria.
0.49 uur > De laatste punten
Nu komen de landen waarvan de verbinding eerder wegviel: Portugal, Estland en Georgië. Het is nu definitief: Zweden heeft 365 punten, Rusland 303 en Italië 292. Dat is de top-3!
0.46 uur > Gaat Italië Rusland nog inhalen?
De laatste landen mogen nog hun punten geven, ook al maakt het voor de winnaar niet meer uit. Ook Noorwegen geeft de 12 punten aan Zweden. Maar spannend wordt nog: gaat Italië Rusland op de valreep inhalen?
0.44 uur > Zweden heeft gewonnen!
Na de punten van Cyprus is het duidelijk. Zweden heeft nu zoveel punten dat het niet meer kan worden ingehaald! Måns Zelmerlöw wint met zijn nummer Heroes!
0.42 uur > Na 35 landen
Israël, Rusland, San Marino, Italië en IJsland hebben gesproken. Ook San Marino passeert Rusland volledig en Zweden lijkt nu bijna zeker van de overwinning. Måns Zelmerlöw staat op 318 punten en Polina Gagarina heeft er 269.
0.36 uur > Na 30 landen
Georgië valt weg en komt dus samen met Portugal en Estland aan het einde van de puntentelling terug. Litouwen, Nederland en Polen maken de 30 eerste landen compleet. Opvallend genoeg geeft Litouwen helemaal geen punten aan Rusland, waardoor Zweden nu sterker uitloopt op Rusland. 269 punten tegen 248.
0.34 uur > Edsilia draagt Trijntjes jurk!
Edsilia Rombley geeft de punten namens Nederland en heeft een geniale verrassing voor ons in petto: ze draagt de jurk met het diepe decolleté van Trijntje. België krijgt van ons twaalf punten.
0.31 uur > Zweden passeert Rusland
Hongarije en het Verenigd Koninkrijk geven veel punten aan Zweden en minder aan Rusland. Daarmee neemt Zweden de leiding over van Rusland. De zaal gaat helemaal los!
0.29 uur > Na 25 landen
Tsjechië, Spanje, Oostenrijk, Macedonië en Slovenië gaven hun punten. De top-3 lijkt bepaald: Rusland, Zweden en Italië staan ver voor op de rest. Daarbinnen is het spannend of Zweden of Rusland met de winst aan de haal gaat. Zweden staat 9 punten achter op Rusland, maar Rusland moet zelf nog punten geven.
0.21 uur > Greenroom
Conchita zit bij de huilende Polina Gagarina, die eerste staat in de tussenstand. Ook de voorlopige tweede Måns Zelmerlöw komt aan het woord.
0.20 uur > Op de helft: na 20 landen
Na de punten van Armenië, Ierland, Zweden, Duitsland en Australië staat Rusland nog steeds bovenaan met 187 punten. Zweden bezet de tweede plek (173 punten), Italië staat derde (143 punten). Bij de eerste punten ooit van Australië klinkt een daverend applaus uit de zaal. Intussen staan gastland Oostenrijk en Duitsland helemaal onderaan met 0 punten. België doet het erg goed met een voorlopige vierde plek.
0.14 uur > Na 15 landen
Na Portugal kan ook Estland nog niet hun punten doorgeven omdat er iets mis is met de verbinding. Servië, Denemarken, Zwitserland, België en Frankrijk konden wel al vertellen wat ze hebben gestemd. Rusland en Zweden lopen inmiddels flink uit op Italië: het lijkt een nek-aan-nek-race te worden tussen Måns Zelmerlöw (nu 134 punten) en Polina Gagarina (139 punten).
0.07 uur > Na 10 landen
Ook de Oost-Europese landen Wit-Rusland, Albanië, Moldavië, Azerbeidzjan en Letland hebben inmiddels gestemd. Rusland staat op 1, Zweden op 2 en Italië is gezakt naar 3. Er klinkt boegeroep in de zaal omdat Rusland bovenaan staat, en de presentatrices benadrukken dat het niet om politiek gaat.
0.00 uur > Na 5 landen
De verbinding met Portugal kwam niet tot stand, dus is nu Roemenië als vijfde aan de beurt. Italië staat op 1, Rusland op 2 en Zweden op 3.
23.54 uur > De eerste punten
Montenegro mag als eerste punten geven. De favorieten Zweden en Rusland krijgen meteen punten, maar niet de 10 en 12. Die gaan naar buurlanden Servië en Albanië.
23.53 uur > De puntentelling begint
EBU-baas Jon Ola Sand komt in beeld en dat betekent dat de puntentelling zo van start gaat.
23.50 uur > De trofee
De trofee staat alvast op het podium. En ra ra, wie staat daar bij met de presentatrices? Conchita! We krijgen een filmpje te zien met winnaars door de jaren heen. Dat begint en eindigt met... Conchita!
23.48 uur > Junior Songfestival
De winnaar van het Junior Songfestival, Vincenzo Cantiello, mag even een moppie zingen. Hij is nog niet naar de orthodonist geweest.
23.45 uur > De Conchita-show
Conchita Wurst mag na de medley ook nog even haar album promoten, vertellen hoe ze het vindt om weer op het Songfestival-podium te staan én haar mening geven over het motto Building Bridges.
23.41 uur > Conchita treedt op
Conchita Wurst zingt haar nieuwe singles You Are Unstoppable en Firestorm. Ze vervult echt een hoofdrol tijdens deze editie van het Songfestival. Na het langere haar dat we in de greenroom zagen is nu plotseling haar korte coupe weer terug.
23.40 uur > De lijnen zijn gesloten
Je kunt niet meer stemmen! Het lot van de finalisten is bezegeld.
23.34 uur > De tweede recap
Alle acts komen nog eens voorbij, nu in een iets kortere versie. Bij Litouwen is er bijna geen zang te horen in het korte stukje omdat de zoen zo lang duurt.
23.32 uur > Pauze-act afgelopen
Het duurde maar liefst 11 minuten! Volgens Cornald Maas de langste plaspauze van vanavond.
23.28 uur > Pauze-act nog bezig
Wow, dit is geen half werk. De pauze-act is nog steeds bezig! Het is een vrij willekeurig intermezzo met losse delen aan elkaar geplakt. Maar wel indrukwekkend!
23.21 uur > Pauze-act
De recap is afgelopen en we krijgen nu een spectaculaire pauze-act voorgeschoteld. En dat is geen filmpje met Oostenrijk-promotie!
23.14 uur > De lijnen gaan open
Alle 27 acts zijn geweest en we kunnen gaan stemmen! Meteen komt er een samenvatting vanaf het begin.
23.10 uur > 27 Italië
Snel succes - Dit is het enige land van de 'big five' met constant succes de laatste jaren. Sinds 2011 is Italië na 13 jaar afwezigheid weer terug op het Songfestival en in die vier jaren haalden de Italianen drie keer de top tien, waarvan één keer zelfs de tweede plaats.
Il Volo
Pop-opera - Ook dit jaar maakt Italië kans op een hoge notering. De boyband Il Volo zingt bombastische pop-opera en dat valt gigantisch in de smaak. Ze verkochten 1 miljoen platen van hun debuutalbum en werkten al samen met grootheden als Eros Ramazzotti en Barbra Streisand. De bookmakers voorspellen een derde plek!
Grande amore
Bombastisch - Een heel bombastisch nummer dat de jonge jongens vlekkeloos brengen. Ze spelen goed met de camera, zelfs een knipoogje krijgen we!
23.05 uur > 26 Albanië
Eindelijk weer finale - Albanië (niet te verwarren met Armenië) wist na het succes uit 2012 - de vijfde plek! - eindelijk weer eens de finale te halen. Niet helemaal terecht vonden wij.
Elhaida Dani
Italiaans succes - Daar is de Albanese inzending van 2015: de jonge zangeres Elhaida Dani. Ze werd in 2009 op 16-jarige leeftijd al bekend, door de winst van een grote talentenjacht in Albanië. De volgende stap was Italië, waar ze meedeed aan The Voice Of Italy en zelfs won.
I’m alive
Ander nummer - Eigenlijk zou Elhaida in Wenen een ander nummer laten horen: Diell. Dat werd echter teruggetrokken door de schrijvers. Nu zingt ze I'm alive. Een echt powervrouw-nummer.
En? Hoe gaat het?
Mwah - In de halve finale ging Elhaida tot onvrede van Trijntje door: de Albanese zong flink vals. Nu klinkt ze een heel stuk beter. Ze wordt steeds geholpen met een plekje laat in de show.
23.01 uur > 25 Rusland
Polina Gagarina
Griekse stemmen? - Ook dit jaar heeft Rusland weer zijn best gedaan. Zangeres Polina Gagarina heeft een dijk van een stem. Ze groeide op in Griekenland. Zouden de Grieken dat weten en extra op haar stemmen?
A million voices
Vrede - A million voices is een nummer over vrede en dat klinkt wat cynisch als het uit Rusland komt. Maar laten we het nu niet over politiek hebben. Polina's lied heeft alle ingrediënten voor een echte Songfestival-kraker. Een simpele boodschap, een power-zangeres en de perfecte opbouw (met na twee coupletten en refreinen een bridge met klappende backings). De bookmakers voorspellen een top 3-notering.
En? Hoe gaat het?
Lampjes - De zang van Polina is overtuigend, maar soms lijkt ze er nét naast te zitten. Ze draagt een jurk met lampjes erin en de act ziet er prachtig uit. Na afloop is Polina in tranen.
22.57 uur > 24 Azerbeidzjan
Absurd succes - Sinds 2008 doet Azerbeidzjan mee aan het Songfestival en het land lijkt perfect aan te voelen wat er goed scoort in Europa. Behalve vorig jaar haalden de Azerbeidzjanen keer op keer de top 10, met in 2011 zelfs de winst, waarna het festival naar hoofdstad Bakoe trok. Dat werd de duurste editie ooit!
Elnur Huseynov
Engel - Ook dit jaar is Azerbeidzjan een van de favorieten voor de top 10. De zanger van dienst is Elnur Hüseynov, die bij het debuut van zijn land in 2008 ook al meedeed als onderdeel van het duo Elnur & Samir. Toen hadden ze een afschuwelijk schreeuwnummer, waarin Elnur de engel speelde tegenover 'duivel' Samir. Nu is Elnur terug zonder vleugels, maar met een baardje en een serieus nummer.
Hour of the wolf
Typisch - Ja, een typische Songfestival-inzending is dit. Gevoelige ballad, iets lager gezongen coupletten, powerrefreintjes en lekker een modulatie aan het einde.
En? Hoe gaat het?
Moderne dans - Oké, in de halve finale letten we er niet zo op, maar die moderne dans om Elnur heen is toch wel erg afleidend. Elnur klinkt wat minder goed dan in de voorronde, maar de act is natuurlijk indrukwekkend.
22.53 uur > 23 Georgië
Grof geschut - Georgië (bijna helemaal in Azië, maar wel Europees genoeg voor het Songfestival) doet sinds 2007 mee en meestal met groot succes. Vorig jaar mislukte de deelname jammerlijk, dus zet Georgië grof geschut in. De halve finale is in ieder geval doorstaan.
Nina Sublatti
Stem kwijt - Nina Sublatti moet het gaan doen. Vorige week was ze nog haar stem kwijt en moest ze een optreden in Wenen afzeggen, maar in de halve finale was ze er weer bovenop.
Warrior
Beste warrior - Warrior heet het nummer van Nina. In de tweede halve finale was er nóg een nummer dat zo heette, van de Maltese Amber. Zij wist de finale niet te halen, dus Nina is de beste warrior dit jaar.
En? Hoe gaat het?
Gothic - Nina gaat weer helemaal los in haar gothic-pakje. Haar stem is schel en wij vinden het nummer een aaneenschakeling van geschreeuw. Hiermee vergeleken was Hongarije een verademing.
22.49 uur > 22 Hongarije
Te duur - Hongarije doet wisselvallig mee met het Songfestival: tussen 1999 en 2004, in 2006 en in 2010 was het land er niet bij omdat deelname te duur was. Nu zijn de Hongaren alweer een paar jaar achter elkaar van de partij.
Boggie
Geen poespas - Dit jaar komt voor het Oost-Europese land de zangeres Boggie het podium op. Boggie? Ja, dat is een artiestennaam voor Boglárka Csemer. Maar Boggie is iets simpeler voor iedereen buiten Hongarije. Ook haar act is vrij simpel, zonder poespas.
Wars for nothing
Zinloos - Met Wars for nothing vertelt Boggie dat oorlog zinloos is. 'Do you know our earth is a mess?' zingt ze aan het begin. Het nummer is (mede)geschreven door de Nederlandse Sára Hélène Bori, dus ook na Trijntjes uitschakeling is er nog een beetje Hollands glorie in Wenen.
En? Hoe gaat het?
Even drinken pakken - Boggie doet goed haar best en zingt vlekkeloos, maar het nummer is wat ons betreft toch iets te saai. Tijd om even wat te drinken te pakken!
22.45 uur > 21 Spanje
Succes lang geleden - Net als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en (zometeen) Italië hoort Spanje bij de 'big five' die niet hoeven te strijden in een halve finale. Echt Songfestival-succes is voor de Spanjaarden alweer heel lang geleden. In 1968 en 1969 wonnen ze het festival twee jaar achter elkaar, daarna nooit meer.
Edurne
Chantal Janzen - Dit jaar gaat Spanje de strijd aan met Edurne (ja, dat is echt haar voornaam). Ze deed in 2005 mee aan een populaire talentenjacht en is sindsdien niet meer weg te slaan uit de Spaanse showbizz. Edurne is niet alleen zangeres, maar ook actrice, musicalster en presentatrice. Een soort Spaanse Chantal Janzen dus!
Amanecer
Dageraad - Zoals meestal is het nummer van Spanje volledig Spaans. Amenecer betekent 'dageraad' en het klinkt dramatisch. Dat is het ook: Edurne zingt over een verloren liefde en de zoektocht om het zonnelicht weer te zien. De dageraad dus.
En? Hoe gaat het?
Roodkapje - Edurne begint als een soort Roodkapje maar doet de doek al snel van haar hoofd. Later gaat de rode cape helemaal af en daarmee is dit een van de weinige verkleedpartijen in deze finale. Edurne zingt goed, maar het liedje weet niet echt te beklijven. Misschien weet de danser met het ontblote torso nog wat stemmen te trekken.
22.41 uur > 20 Roemenië
Top drie - Roemenië staat sinds het meedoet altijd in de finale. 2005 en 2010 waren de topjaren met een derde plek. Is er een patroon te ontwaren en gaan de Roemenen weer vijf jaar later opnieuw voor de top 3? Dat wordt lastig.
Voltaj
1982 - Het bandje dat de halve finale overleefde, heet Voltaj. Een oudgediende, want deze formatie bestaat al sinds 1982, toen onze Trijntje negen jaar oud was. Door de jaren heen kwamen er wel steeds nieuwe bandleden.
De la capat / All over again
Tweetalig - Het lied van Voltaj is het enige tweetalige nummer dit jaar: de mannen zingen Roemeens én Engels (al is de overgang soms lastig hoorbaar).
En? Hoe gaat het?
BLOF - Voltaj is wel omschreven als het Roemeense BLOF. De zanger is in ieder geval ook kaal, maar de teksten lijken iets begrijpelijker dan bij de Zeeuwse band. Als we Roemeens konden.
22.37 uur > 19 Letland
Eindelijk - Letland doet sinds 2000 mee aan het Songfestival en maakte een vliegende start, met een derde plek dat jaar en de winst in 2002. De laatste jaren ging het veel minder: al zes jaar strandden de Letten in de halve finale. Nu eindelijk weer een finaleplek en zeer terecht!
Aminata Savadogo
Afrikaanse roots - Aminata Savadogo is een Letse, maar ze heeft Afrikaanse én Russische roots. Die wortels laat ze terugkomen in haar muziek, die uiteenloopt van pop tot soul, urban en funk. Hier in Wenen draagt de zangeres een jurk met een decolleté dat misschien nog wel dieper is dan dat van Trijntjes 'scheurjurk'.
Love injected
Experimenteel - Een experimenteel nummer, gewaagde keuze voor het Songfestival, maar zéér indrukwekkend. Aminata is een topzangeres en kan in dit nummer goed laten horen wat ze in huis heeft.
En? Hoe gaat het?
Cleopatra - Aminata doet Cleopatra-achtige danspasjes, maar alleen met haar armen, want door de megajurk kan ze eigenlijk niet lopen. Wij vinden dit een heel verrassende inzending en hopen op een hoge notering voor Letland. WAUW!
22.33 uur > 18 Polen
Vroeg gepiekt - Polen deed in 1994 voor het eerst mee aan het Songfestival en haalde toen meteen het beste resultaat tot nu toe: de tweede plek. Daarna ging het bergafwaarts: nog een keer was er een top 10-notering, maar veel van de inzendingen strandden roemloos in de halve finale. Mooi dus dat het land nu voor het tweede jaar achtereen in de finale staat!
Monika Kuszynska
Rolstoel - Monika is de eerste Songfestival-artiest die optreedt vanuit een rolstoel. Ze begon haar carrière in 2001 en bracht met de band Varius Manx vier albums uit. In 2006 was ze betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en daarna kon ze een tijdlang niet optreden. Toch bleef ze knokken en na een lange revalidatie is ze weer helemaal terug. Op het Songfestival zelfs!
In the name of love
Hoop en liefde - Het nummer In the name of love gaat volgens Monika zelf over tolerantie, hoop en liefde. Het is een gevoelige ballad, die wat ons betreft een tikkeltje saai is. De finale wist Polen wel te halen, maar wij denken op het nippertje.
En? Hoe gaat het?
Roze - De zang gaat niet helemaal lekker, in ieder geval minder dan in de halve finale. Maar de staging is wel mooi en lekker roze, lekker zoet.
22.28 uur > 17 Duitsland
Satellite - Weer een pre-qualified land: Duitsland hoort ook bij de 'big five'. Van die vijf landen zijn onze oosterburen de enige met een recente winst: in 2010 kreeg Lena Meyer-Landrut de meeste punten met haar eigentijdse Satellite.
Ann Sophie
Relletje - Na teleurstellende deelnames in 2013 (dance-knaller Cascada ging roemloos ten onder) en 2014 (folkgroep Elaiza wist niet te overtuigen) komt Duitsland weer met een Lena-achtige zangeres: Ann Sophie. Daar zat wel een relletje aan vast: eigenlijk werd ze tweede in de nationale voorronde, maar winnaar Andreas gaf aan dat hij zijn tegenstander beter geschikt vond voor het Songfestival. En dus staat hier: Ann Sophie.
Black smoke
Laatste? - De bookmakers zetten Black Smoke op de allerlaatste plaats en dat vinden wij heel jammer. Het is toch best een leuk nummer? Het thema is trouwens iets minder vrolijk dan het liedje klinkt: het gaat over iemand in een relatie die zich realiseert dat er toch niet veel meer in zit.
En? Hoe gaat het?
Broekpak - Kijk, zo hoort een broekpak eruit te zien. Niet te wijd en zonder mantel. Ann Sophie kan zingen en dat laat ze horen!
22.24 uur > 16 Montenegro
Flop - Montenegro werd in 2006 onafhankelijk en doet sinds het jaar daarna mee aan het Songfestival. De deelname was keer op keer een teleurstelling en in 2010 en 2011 besloten de Montenegrijnen over te slaan. In 2012 kwam de comeback met het verbazingwekkende nummer Euro neuro van cultfiguur Rambo Amadeus. Nu staat het land voor de eerste keer tweemaal achter elkaar in de finale.
Knez
Balkanheld - De Montenegrijnse deelnemer van dit jaar is Nenad Kneževic, beter bekend als Knez. Hij is een van de populairste zangers van zijn land: al zijn tien albums werden bestsellers en hij tourde door de hele Balkan. Stemmen uit Servië, Roemenië en Albanië lijken gegarandeerd. Maar of Knez daarbuiten ook in de smaak valt?
Adio
Lang intro - Adio is een typische Balkan-ballad van succescomponist Željko Joksimovic, die in 2004 en 2012 zelf meedeed aan het Songfestival, met een tweede en derde plek als resultaat. De intro duurde maar liefst een halve minuut en dat is zeldzaam hoor!
En? Hoe gaat het?
Beetje eng - Alvast excuses voor de oppervlakkige opmerking (maar bij een evenement waarbij het belangrijkste gepreksonderwerp een 'scheurjurk' en een broekpak zijn moet het kunnen): Knez ziet er best wel eng uit met zijn snorretje. Zingen kan hij wel, dansen wat minder (waarom dat ronddraaien?).
22.20 uur > 15 Griekenland
Winnen? Liever niet - Griekenland op het Songfestival, dat is eigenlijk altijd een succes. Nog nooit bleef het eilandenrijk steken in de halve finale. In 2005 won Elena Paparizou zelfs, waarna het festival van 2006 in Athene plaatsvond. Of Griekenland nu zit te wachten op de organisatie valt te betwijfelen, met de financiële situatie van het land.
Maria Elena Kiriakou
Celine Dion - Winnen is dus misschien niet de bedoeling, maar zangeres Maria Elena Kiriakou kan wel zingen. Ze deed net als de Belgische Loïc Nottet mee aan The Voice en wist de Griekse editie van 2014 te winnen. Eigenlijk komt Maria trouwens uit Cyprus. Ze klinkt een beetje als Celine Dion.
One last breath
Typische ballad - One last breath is een typische Songfestival-powerballad waarvan wel zeker was dat die de finale zou halen. Maria zingt over liefdesverdriet en doet dat heel dramatisch. We geven toe, in het genre is dit een prima nummer, maar pfff... het duurt wel lang hè?
En? Hoe gaat het?
Voorspelbaar - Ja, dat Maria kan zingen is duidelijk en ze brengt het verhaal van het nummer met overtuiging, maar dat kan niet verhullen dat het nummer toch voorspelbaar blijft.
22.18 uur > Greenroom
We zijn op de helft! Veertien acts achter de rug, nog dertien te gaan. Maar eerst schakelen we even naar de greenroom, waar Conchita een complimentje krijgt voor haar perfecte interviews tijdens de halve finales.
22.15 uur > 14 Oostenrijk
Conchita - Oostenrijk staat als organisator meteen in de finale. In 2014 won Conchita Wurst, 'de vrouw met de baard', voor het eerst in 48 jaar het Songfestival voor haar land en daarmee haalde ze het evenement naar Wenen.
The Makemakes
Bandje - Dit jaar gooit Oostenrijk het over een heel andere boeg. Een poprock-bandje dat al meerdere hits scoorde in eigen land en nu Europa wil veroveren. The Makemakes vallen in ieder geval veel minder op dan Conchita vorig jaar. De bookmakers voorspellen niet veel goeds.
I am yours
Dromerig - En dat terwijl I am yours zo'n leuk, een beetje dromerig liedje is. Het heeft een fijne seventies-vibe. Wij snappen wel dat het de andere vijftien kandidaten in de Oostenrijkse voorronde versloeg!
En? Hoe gaat het?
Vuur - De jongens van The Makemakes hebben een leuke uitstraling en de act past bij de jaren 70-stijl van het liedje. Alleen het vuur uit de piano begrijpen we niet helemaal.
22.11 uur > 13 België
Gegund - Vorig jaar was Nederland België de baas, toen 'wij' wel door gingen naar de finale, maar België strandde in de voorronde. Nu is het andersom: onze zuiderburen stootten door naar de eindstrijd en Trijntje Oosterhuis moest het veld ruimen. Maar we gunnen het de Belgen enorm!
Loïc Nottet
Multitalent - Want Loïc Nottet is een multitalent. In 2014 speelde hij zich in de kijker door zijn deelname aan The Voice Belgique, waarin hij tweede werd. Behalve goed zingen kan hij ook nog componeren (zijn Songfestival-nummer is van eigen hand) en werkte hij zelf mee aan de staging en styling. En hij is pas 19 jaar!
Rhythm inside
Royals - Loïcs liedje heet Rhythm inside en klinkt als een potentiële radiohit. Het heeft wel iets weg van Royals van Lorde en dat rappp-ap-ap blijft meteen in je hoofd zitten. Loïc ziet er kek uit in z'n pak.
En? Hoe gaat het?
Op de grond liggen - Loïc zingt weer supergoed (het klinkt haast alsof dit de studioversie is!) en hij beweegt op dezelfde schokkerige manier op het podium als in de halve finale. Het op de grond liggen blijft vrij random maar het past wel bij de eigenzinnigheid van Loïc. Op naar een hoge notering België!
22.07 uur > 12 Australië
Eenmalig - Huh, Australië op het Songfestival? Jazeker, vanwege het 60-jarig jubileum nodigde de organisatie de Aussies eenmalig uit. Het Eurovisie-spektakel is al jaren razend populair aan de andere kant van de wereld: ze organiseren down under zelfs elk jaar eigen stemmingsrondes. Nu mag Australië een keertje echt meedoen! Meteen in de finale.
Guy Sebastian
Nummer 1-hits - En Australië levert geen half werk! Guy Sebastian is sinds zijn deelname aan de eerste Australian Idol een superster. Hij scoorde maar liefst zes nummer één-hits en ook zijn albums deden het goed. Guy zat ook een paar jaar in de jury van de Australische X Factor.
Tonight again
Blazers - Tonight again is een potentiële winnaar vanavond! Een zéér swingend nummer met blazers en eigenlijk iets wat we niet vaak horen op het Songfestival. Het valt op en kan zeker een hit worden. Een beetje Olly Murs-achtig!
En? Hoe gaat het?
Winnen? - Guy Sebastian is een geweldige zanger en de act ziet er strak uit. Zou Australië het festival kunnen winnen? De bookmakers zetten het land op de vijfde plaats, maar als de Aussies een debutantenbonus krijgen van het tv-publiek, is winst niet eens zo'n gek idee. Zoals Cornald Maas uitlegde: dan zou het festival wel in Europa plaatsvinden.
22.02 uur > 11 Cyprus
Griekse punten - Het eiland Cyprus, half Grieks en half Turks, krijgt op het Songfestival altijd heel veel punten van Griekenland. Dat zal vanavond ook weer zo zijn, want ook Griekenland staat in de finale (als vijftiende aan de beurt).
John Karayiannis
Tarik Z? - Op Twitter werd de Cypriotische zanger tijdens de tweede halve finale vergeleken met Valerio Zeno, Jan Kooijman, Elvis Costello en de NOS-indringer Tarik Z. Maar nee, hij heet Γιαννης Καραγιαννης, John Karayiannis dus. Hij staat helemaal alleen op het podium en dat is een zeldzaamheid vanavond.
One thing I should have done
Metallica - John luisterde als kind vooral naar Eminem, Linkin Park en Metallica. Die inspiratiebronnen zijn in ieder geval niet terug te vinden in One thing I should have done, een rustig, sympathiek nummer. Niet heel opvallend, maar een prima lied.
En? Hoe gaat het?
Spot - Bij zo'n klein nummer past geen spektakel en dat heeft Cyprus goed begrepen. Het begin in zwart-wit met één spot op John gericht is zeer geschikt.
21.59 uur > 10 Zweden
Jaar na jaar goed - De topfavoriet van vanavond komt het podium op! Zweden levert jaar na jaar kwaliteit op het Songfestival en het evenement leeft er als in geen ander land. De nationale selectieronde is ontzettend populair en leverde in 2012 de Europese winnaar af: Loreen. Maar ook in 2011 en 2014 deden de Zweden het goed met een derde plek.
Måns Zelmerlöw
In opspraak - Daar zou nu zomaar weer een eerste plek bij kunnen komen. De Zweedse hunk Måns Zelmerlöw raakte na de tweede halve finale wel even in opspraak toen er anti-homo-uitspraken van hem werden opgerakeld uit een Zweeds kookprogramma, maar die heeft hij wel allang weer gecorrigeerd.
Heroes
Catchy - Heroes is een extreem catchy nummer, dat wel iets weg heeft van de zomerhits van de Zweedse dj Avicii. Super-eigentijds, het is duidelijk dat de Zweden goed weten wat hot is in de popmuziek. Måns heeft een geschikte stem ervoor.
En? Hoe gaat het?
Drie maanden geoefend - En die act, wooow. Ook na de tweede halve finale blijft hij verbazingwekkend goed. De getekende figuurtjes zijn schattig en Måns kan ontzettend goed meebewegen met de denkbeeldige figuren. Het schijnt dat hij daar drie maanden voor heeft geoefend!
21.53 uur > 09 Noorwegen
Eer hooggehouden - Noorwegen plaatste zich in de tweede halve finale en hield daarmee samen met Zweden de Scandinavische eer hoog. Want zowel Denemarken als Finland als IJsland liggen er al uit! Een zeldzaamheid.
Mørland & Debrah Scarlett
Zoals Estland - Zanger Kjetil Mørland, bekend van de Britse band Absent Elk, vroeg Debrah per sms of zij met hem wilde meedoen aan het Songfestival, nadat hij een filmpje van haar op YouTube zag. Een beetje zoals het verhaal van Stig en Elina van Estland dus. En net zo goed!
A monster like me
Kopstem - Mørland en Debrah Scarlett zingen een ijzersterk nummer hier, dat er in de halve finale al enorm uitsprong. Mørland kan perfect schakelen naar zijn kopstem en de samenzang met Debrah is prachtig. Hopelijk valt Noorwegen niet weg tussen het geweld van Servië en (hierna) Zweden.
En? Hoe gaat het?
The Common Linnets - De act is natuurlijk geïnspireerd op The Common Linnets: Noorwegen heeft goed gekeken hoe regisseur Hans Pannecoucke Calm After The Storm tot grote hoogten bracht met een heus tv-sprookje. Heel mooi hoe Debrah opeens achter Kjetil verschijnt.
21.49 uur > 08 Servië
Succes - Servië is een zeer succesvol Songfestival-land. In de korte Eurovisie-historie (met zeven deelnames als zelfstandig land) wisten de Serviërs een eerste, een derde en een zesde plek te bemachtigen. Na een jaartje afwezigheid zijn ze nu weer terug. En hoe.
Bojana Stamenov
Krachtige stem - Bojana is een van de opvallendste zangeressen van de avond. Met haar grote omvang en haar extravagante jurk blaast ze iedereen weg. Maar ook met haar krachtige stem, want die mag er echt wezen.
Beauty never lies
Goedkoop - Jammer dat Bojana niet een wat beter liedje heeft. Het begint als een powerballad met wat goedkope beats eronder, maar na twee minuten ontploft het opeens tot een nog goedkopere eurodance-knaller waarin Bojana zichzelf alleen nog maar overschreeuwt. De boodschap, I'm different and that's okay, blijft natuurlijk mooi.
En? Hoe gaat het?
Glitter - Bojana knalt en glittert er weer op los en de dansers kleden zich om op het moment dat het nummer ontspoort, waarop de hele zaal volledig losgaat.
21.45 uur > 07 Litouwen
Terug in de finale - Litouwen opende de tweede halve finale en deed dat overtuigend. Daardoor is het land na een jaar afwezigheid in de finale nu weer terug. Ook de Baltische staten Estland en Letland zijn geplaatst, dus vermoedelijk gaan die elkaar wel wat punten geven.
Monika Linkyte & Vaidas Baumila
Songfestival-veteraan - Weer een duo! We zien veel tweetallen vanavond: er komen er hierna ook nog aardig wat. Monika Linkyte probeerde in 2010, 2011, 2012, 2013 én 2014 al mee te doen aan het Songfestival. Steeds kwam ze niet door de nationale selectie heen, maar in 2015 was het raak, samen met Vaidas Baumila (die in 2014 ook solo meedeed aan die selectie).
This time
Vrolijk - Oeh, een blij liefdesliedje, maar wel een verdomd aanstekelijke! Lekker veel herhaling en vrolijk gitaarspel, het vrolijkt ons weer een beetje op na die ellende van Armenië net.
En? Hoe gaat het?
Kus - Het opvallendst aan deze act is natuurlijk De Kus. Opeens pakken Monika en Vaidas elkaar vol op de mond en dat duurt nog langer dan in de halve finale! Slim gedaan van de Litouwers, want hierdoor valt het duo erg op. Vaidas weet het publiek goed te entousiasmeren: raise your hand up in the air!
21.41 uur > 06 Armenië
Aram MP3 - Armenië doet sinds 2006 mee aan het Songfestival en weet sindsdien op één keer na steeds de finale te halen. Zo ook dit jaar. Hoogtepunten tot nu toe waren de vierde plekken in 2008 (Sirusho) en 2014 (Aram MP3). Een vierde plek zit er dit jaar niet in.
Genealogy
Supergroep - Genealogy is niet zomaar een groep, het is een 'supergroep', speciaal samengesteld voor dit Songfestival. De formatie bestaat uit zes soloartiesten: vijf uit alle verschillende continenten (maar met Armeense roots) en eentje uit Armenië, Inga. In 2009 deed Inga al eens mee aan het Songfestival, samen met haar zusje Anush.
Face the shadow
Genocide - Een zeer serieus nummer, dat eigenlijk Don't deny zou heten. Dat werd als een directe boodschap aan Turkije opgevat, omdat dat land nog steeds de Armeense genocide van 1915 ontkent. Daarom is het nu maar Face the shadow geworden. Turkije doet trouwens niet meer mee aan het Songfestival.
En? Hoe gaat het?
Schreeuwpartij - De leden van Genealogy kunnen best zingen, maar zo allemaal samen lijkt het één grote schreeuwpartij te worden. Er zijn vast wel liefhebbers voor te vinden, maar wij zetten de tv iets zachter.
21.37 uur > 05 Verenigd Koninkrijk
Ravijn - Na Frankrijk weer een 'nieuwe' act: ook het Verenigd Koninkrijk hoort bij de 'big five' en is dus direct geplaatst. En net als Frankrijk weten de Britten meestal geen succes te boeken op het Songfestival. Tot 2000 was het Verenigd Koninkrijk erg succesvol, maar toen de vrije taalregel werd ingevoerd en iedereen in het Engels mocht zingen, viel het taalvoordeel weg en vielen de Britten in het Songfestival-ravijn.
Electro Velvet
Rolling Stones - Electro Velvet is een duo dat betaat uit Alex Larke en Bianca Nicholas. Alex is de leadzanger van The Rollin' Clones (een Rolling Stones-tributeband, jawel) en Bianca is een The Voice UK-kandidate die met Will Young voor prins William, Kate en prins Harry mocht optreden.
Still in love with you
Caro Emerald - Een vrolijk deuntje met electro-invloeden (ja ja, Electro Velvet doet zijn naam eer aan). Het doet een beetje denken aan de sound van Caro Emerald, zoals Cornald Maas opmerkte. Toch is het nummer niet zo sterk als de hits van Caro.
En? Hoe gaat het?
Lichtjes - De zang lijkt niet de hele tijd goed te gaan, maar de act maakt een hoop goed. Leuk me die neon-lichtjes en fijn voor Alex en Bianca dat het goed werkt allemaal. Dat was bij onze eigen Toppers wel anders op het Songfestival: de lichtgevende pakken werden toen afgeschreven.
21.33 uur > 04 Estland
Baltisch trio - Estland ging door in de eerste halve finale, en in de tweede volgden ook de Baltische 'zusjes' Letland en Litouwen. Daarmee zijn voor het eerst sinds 2002 alle Baltische staten gekwalificeerd voor de finale. Estland gooit de hoogste ogen van deze drie.
Elina Born & Stig Rästa
YouTube - Elina en Stig zijn een gouden duo. Hij is een grote naam die al in meerdere bands heeft gespeeld en meedeed aan de Estische Let's Dance, zij is een jong talent dat al eens eerder aan de nationale voorronde meedeed. Stig ontdekte Elina op YouTube en vroeg haar voor een duet.
Goodbye to yesterday
Perfecte opbouw - Met Goodbye to yesterday levert Estland misschien wel het beste nummer van dit Songfestival af. Het is perfect opgebouwd en de stemmen van Elina en Stig komen goed tot hun recht. Het is duidelijk dat ze goed naar het succes van The Common Linnets hebben gekeken!
En? Hoe gaat het?
Deurtje - Supermooie act! De opkomst van Elina is heel leuk gedaan met dat 'deurtje' en de verdwijning van Stig op het einde gaat ook goed. En op de zang is niks aan te merken: wat een talenten!
21.29 uur > 03 Israel
Dana International - De laatste keer dat Israël het Songfestival won, was in 1998 met de transseksuele zangeres Dana International. Zij deed in 2011 opnieuw een poging op het muziekfestijn, maar strandde toen in de halve finale (waarin ze overigens wel beter presteerde dan de 3JS, die laatste werden).
Nadav Guedj
Jonkie - In de tweede halve finale verbaasden veel kijkers zich over de leeftijd van deze Nadav Guedj (ook wel 'de Israëlische Justin Timberlake' genoemd). Hij ziet er uit als 25, maar stiekem is hij pas 16!
Golden boy
Swingend - Een vrolijk, swingend nummer. De coupletten doen heel erg denken aan de megahit Sing van Ed Sheeran, zeker qua beat, maar beter goed gejat dan slecht bedacht toch?
En? Hoe gaat het?
Strak in het pak - Nadav heeft een aanstekelijk enthousiasme en hij weet de choreografie prima te combineren met zingen, al lijkt dat iets minder goed te gaan dan donderdag. Maar Nadav zit weer strak in het pak en laat met z'n schoenen zien dat hij echt een golden boy is.
21.25 uur > 02 Frankrijk
Veel betaald - Hé, een 'nieuw nummer', dat we nog niet in de halve finales hebben gehoord. Frankrijk hoort namelijk bij de 'big five', die meteen naar de finale mogen omdat ze veel betalen aan de organisatie. Meestal is de finaleplaats voor de Fransen niet echt geoorloofd: vorig jaar werd Frankrijk laatste met slechts 2 punten.
Lisa Angell
Illusionist - Lisa Angell heet eigenlijk Virginie Vetrano en die achternaam klinkt een beetje Italiaans. Klopt, want van haar vaderskant heeft ze Italiaanse roots. Lisa zong een tijdlang in een pianobar aan de Côte d'Azur, maar werd in 2009 ontdekt door illusionist Dani Lary, in wiens show ze mocht zingen. Ze ging ook eigen albums maken en werd een bekende Française.
N'oubliez pas
Ballad - Met N'oubliez pas hebben de Fransen gelukkig weer een ballad naar het Songfestival gestuurd, want dat is heel wat beter te pruimen dan hun kermisact Moustache van vorig jaar (je weet wel, met 2 punten). Zo'n gevoelig nummer is gewoon waar Frankrijk goed in is, vooral in het Frans. Wat een mooie taal is dat toch.
En? Hoe gaat het?
Zware boodschap - Lisa weet het nummer goed over te brengen en de act ziet er gelikt uit. Het nummer heeft een zware boodschap (we moeten de oorlogen in de wereld niet vergeten) en de performance is daaraan aangepast. Mooi hoe de muzikanten vermenigvuldigd worden op de schermen. En wat een strot heeft Lisa!
21.21 uur > 01 Slovenië
Geen zorgen - Vorig jaar werd Slovenië 25ste in de finale van het Songfestival, een-na-laatste dus. Maar dit jaar hoeft het land zich geen zorgen te maken met een frisse, eigentijdse inzending.
Maraaya
Helium? - Zangeres Marjetka (die samen met haar man Ales Vovk het duo Maraaya vormt) heeft een rauwe, opvallende stem, die wel iets weg heeft van Duffy of de Belgische Selah Sue. Tijdens de tweede halve finale werd op Twitter veelvuldig gegrapt dat ze aan de helium had gezeten. Maar als er al geen geld was voor een echte viool, denken we dat helium ook te duur was.
Here for you
Leuke opening - Gewoon een lekker radioliedje, dat niet speciaal voor het Songfestival geschreven lijkt te zijn. Begrijpelijk dat Ales Vovk (Raay) veel airplay krijgt in Slovenië. Leuke opening van deze finale! De bookmakers gokken op een dertiende plek voor Slovenië, maar wij hopen nog een paar plekjes hoger.
En? Hoe gaat het?
Koptelefoon - De luchtvioolspeler doet het weer hartstikke goed, maar die leidt wel een beetje af van de rest. Een echte viool zou ook prima hebben gewerkt (zie de winnende Alexander Rybak uit 2009). De koptelefoon wordt natuurlijk lekker bespot, maar die zorgt er wel voor dat je Maraaya meteen herkent.
21.16 uur > Building bridges
Het thema van dit jaar (Building bridges) wordt geïllustreerd met een filmpje dat de saamhorigheid in Europa benadrukt. Er zijn beelden uit het hele continent te zien, begeleid door de klanken van de Russische inzending What if uit 2013. Leuk gemaakt, deze clip, met steeds een element dat van de beelden uit het ene land overgaat naar de beelden uit het andere land. Ondertussen wordt het hele podium weer leeggemaakt.
21.11 uur > Alle finalisten komen op
Alle acts van vanavond worden aangekondigd en lopen van de greenroom naar het podium. Bij Servië klinkt een luid applaus uit de zaal: dat land lijkt een favoriet bij de fans. Ook Australië en (vanzelfsprekend) Oostenrijk krijgen veel applaus. Op het podium klinkt weer het themanummer Building Bridges.
21.06 uur > Openingsact
Het optreden van de violiste en het orkest gaat naadloos over in de act van Conchita, die door de zaal zweeft en de drie presentatrices aankondigt: Mirjam, Alice en Arabella. Een groot kinderkoor zingt het speciaal voor deze avond geschreven themanummer Building bridges. Het presentatietrio en Conchita zingen mee. Als Conchita bij het podium is aangekomen, zegt ze samen met Mirjam, Alice en Arabella de legendarische woorden Goodevening Europe!
21.00 uur > Daar zijn we!
Ja hoor, we zijn begonnen! Het spektakel in Wenen begint met een tijdelijke terugkeer van het orkest op het Songfestival: het Wiener Philharmoniker. Daarna zien we een terugblikje op de winst van Conchita Wurst en een filmpje met Oostenrijkse hoogtepunten. Cornald Maas vertelt dat Trijntje Oosterhuis thuis zit te kijken met haar familie.
20.55 uur > Nog vijf minuten
Het is bijna zover: de grote finale van het 60ste Eurovisie Songfestival. Het belooft een grootse show te worden, met de meeste finalisten ooit: maar liefst 27! Wij schrijven live mee met de gebeurtenissen in Wenen en voorzien de acts van de broodnodige achtergrondinformatie en direct commentaar.
Maakt de Zweedse Måns Zelmerlöw zijn favorietenrol waar? Vliegt de Albanese zangeres weer zo enorm uit de bocht? En weet debutant Australië te overtuigen? Dat en nog veel meer lees je op ons liveblog over de finale van het Eurovisie Songfestival. Tot die tijd kun nog even terecht op ons liveblog over de eerste halve finale en over de tweede halve finale.