Zanger Melovin trapt deze finale af met een liedje dat helaas niet meer dan oké is. Gelukkig zit z’n haar goed, heeft ie een interessant bionisch oog en speelt hij piano op een hoge trap terwijl onder hem brand uitbreekt. Dat maakt veel goed.
2. Spanje: Alfred y Amaia – Tu cancion
Dit duet lijkt behoorlijk geïnspireerd door het winnende lied van Portugal van vorig jaar. Een sentimenteel liefdesliedje dat gezongen wordt door Alfred en Amaia die in het echt ook een stel vormen. Vorig jaar werd Spanje laatste, dat zal nu ongetwijfeld beter gaan.
3. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, ne!
Slovenië gooit het dit festival over de moderne boeg met de hippe roze-harige Lea die half zingt, half rapt over een kekke beat. Het is in ieder geval verrassend en gedurfd.
4. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When we’re old
Inwoners van het land zeggen voor het eerst zich “niet te schamen voor de inzending van Litouwen”. De romantische liefdesballad is een grote verrassing na het muzikaal geweld van eerdere jaren.
5. Oostenrijk: Cesar Sampson – Nobody but you
Het nummer van Oostenrijk is vocaal sterk, maar net iets te rustig om op te vallen tussen de rest van het Songfestivalgeweld. Ook de zanger trekt niet meteen de aandacht en zou meer opvallen met een lekkere hoge uithaal aan het eind van het nummer. Toch kreeg de Oostenrijker hele goede recensies na afloop van zijn halve finale.
6. Estland: Elina Nechayeva – La forza
De kracht van Estland is de stem van Elina Nechayeva. De glazen springen bijna kapot van hoe hoog zij kan zingen, wát een stem! De dromerige muziek doet denken aan een feeënwereld of droomattractie in de Efteling, terwijl Katniss uit The Hunger Games jaloers zou zijn op haar van kleur veranderende jurk.
7. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s how you write a song
Alexander is een oude bekende, hij won in 2009 met zijn viool en het liedje Fairytale. En langzaam kruipt Alexander steeds dichter naar de toppositie met dit vrolijke maar wat ongeïnspireerde nummer. De sympathieke Noor maakt zelfs kans op de eindoverwinning.
8. Portugal: Cláudia Pascoal – O jardim
Net als vorig jaar komt Portugal weer met een ballad, dit keer gezongen door een dame met roze haar. Het is mooi, maar we betwijfelen of dit lied dezelfde impact zal hebben als Salvador Sobral vorig jaar.
9. Verenigd Koninkrijk: SuRie – Storm
SuRie doet haar best maar Storm is helaas maar een middelmatig liedje met veel herhaling dat Engeland niet ver zal brengen.
10. Servië: Sanja Ilic & Balkanika – Nova deca
Wat dacht Servië in hemelsnaam toen het dit lied uitzocht? Het in het Servisch gezongen Nova deca klinkt achterhaald, vervelend en ronduit stom. En dan hebben we het nog niet eens over die lekker gekke man met die fluit. Maar ja, ze staan wel mooi in de finale.
11. Duitsland: Michael Schulte – You let me walk alone
You let me walk alone is een eerbetoon aan de overleden vader van Michael, maar klinkt desondanks heel vrolijk. Het is lief en hartverwarmend en Duitsland zou hiermee best eens veel punten kunnen binnenslepen.
12. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall
De power-ballad en de indrukwekkende stem van Eugent kregen 100% van de stemmen bij de selectie van het Songfestivalnummer voor Albanië. De eigenaardige moderne dans maakt vast minder vrienden in Europa.
13. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy
Een van de favorieten van dit jaar. Simpel, maar mooi.
14. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie to me
Mikolas Josef is een nerd met dansmoves. Erg goed zingen hij niet, maar het liedje is vlot en zal veel mensen kunnen bekoren.
15. Denemarken: Rasmussen – Higher ground
Denemarken grijpt terug op haar geschiedenis met een liedje over Vikings en een zanger met lang haar en een baard. Leuk idee, maar het liedje is net iets te voorspelbaar om goed te zijn.
16. Australië: Jessica Mauboy – We got love
De mensen aan de andere kant van de wereld doen sinds 2015 mee aan het Songfestival en hebben alweer een goede inzending. We got love is een meeslepend popliedje en Jessica heeft een dijk van een stem.
17. Finland: Saara Aalto – Monsters
Als je bang bent voor monsters onder je bed, komt Saara Aalto ze wel verslaan. De zangeres Saara Alto werd tweede in The Voice of Finland en The X Factor UK. Het nummer doet dan ook denken aan wat een Voice-winnaar (of bijna-winnaar) zou zingen. Lekker op de radio.
18. Bulgarije: Equinox – Bones
Het nummer van Equinox is na Israël een van de favorieten en zou niet misstaan als een Fifty shades of grey-soundtrack. De zangers lijken zo uit een sci-fi-film te zijn gewandeld.
19. Moldavië: DoReDos – My lucky day
Dit lied is ongelooflijk gedateerd en qua zang klinkt het niet als zuivere koffie, maar de twee heren en dame van DoReDos zijn zo vrolijk en gezellig dat we ze dat heel snel vergeven. Hup Moldavië!
20. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off
Benjamin is zo glad als een paling in een emmer snot en klinkt alsof hij de Zweedse Justin Timberlake wil zijn. Dat hij is nog niet. Toch klinkt dit funky dansnummer hartstikke lekker en spreekt Benjamin vast veel jonge meisjes aan die op hem willen stemmen.
21. Hongarije: AWS – Viszlát nyár
Leuk voor de afwisseling, dit hardrocknummer uit Hongarije. Wel jammer dat de zanger niet kan zingen. En of hij alsjeblieft kan ophouden met dat oeverloze geschreeuw op het einde. Maar verder hartstikke leuk.
22. Israël: Netta Barzilai – Toy
Je vindt het geweldig, of helemaal vreselijk. Zangeres Netta doet op overtuigende wijze een kip na in haar liedje en was tot de eerste halve finale de gedoodverfde winnares. Inmiddels is Netta voorbij gestreefd door sexy Cyprus.
23. NEDERLAND: Waylon – Outlaw in ‘em
Daar is ie dan, onze allereigenste Waylon. Hopelijk zitten de krumpende dansers hem niet al te veel dwars en dringt hij met dit stevige country rock-nummer moeiteloos door tot de top 10.
24. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together
“I thought we’d be together till we die.” O, zwijmel! Ierland stuurt een mierzoet liedje naar het Songfestival en een van de weinige ballads in de tweede helft van deze finale. Zanger Ryan zingt de hele tijd met zijn kopstem en dat is knap, maar we betwijfelen of dit goed genoeg is voor de eindoverwinning.
25. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego
Fuego heeft veel invloeden overgenomen van de hedendaagse dj-muziek, hoe kan het ook anders met een Zweedse schrijver. Zangeres Eleni maakte diepe indruk op –vooral het mannelijk deel van- het publiek en stoomde prompt door naar de 1ste plek bij de bookmakers.
26. Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente
De afsluiter van dit jaar brengt een politieke boodschap, maar die versta je natuurlijk helemaal niet als je geen Italiaans spreekt. Het is geen slecht nummer maar Ermal en Fabrizio gaan waarschijnlijk geen deuk in een pakje boter scoren. We hebben beter gezien vanavond. Waylon bijvoorbeeld...