Kunstheupen, tongspatels, pacemakers en buikmatjes: medische hulpmiddelen zijn voor veel mensen belangrijk. In de industrie die dat soort producten maakt gaan inmiddels miljarden om. En waar bedrijven die medicijnen maken geregeld kritisch worden gevolgd door journalisten, valt dat voor hun collega’s in de hulpmiddelenbranche behoorlijk tegen.
The bleeding edge
Maar daar komt dankzij The bleeding edge verandering in. De makers van deze documentaire onderzoeken de branche en stuiten op schrijnende zaken. Patiënten die onnodig doodziek worden door een zo’n product, producenten die plotseling de hoofdprijs vragen voor een nieuw product dat eigenlijk helemaal niet beter is dan het oude: het komt allemaal langs in het programma.
Honger naar nieuwe technologie
“Er is een onverzadigbare honger naar nieuwe technologie”, vertelt een van de geïnterviewden. Een arts voegt daaraantoe: “Nieuw betekent dat de werking ervan nog niet goed bewezen is.” En dat de kassa’s bij de producenten gaan rinkelen: “Een product dat 25 dollar kost om te maken, gaat voor 2000 dollar de markt op.”
De documentaire is vanaf 27 juli te zien op Netflix.