Hannah Goslar

Op memoires gebaseerde Anne Frank-film krijgt wereldwijde release bij Netflix

23 februari 2020 16:56 | netflix | Door Jacob-Jan van de Groep

© Heinz Hinrichs
De wereldwijde rechten van de Nederlandse film Mijn beste vriendin Anne Frank zijn in handen van Netflix. De opnames daarvan beginnen volgende maand, 75 jaar na het overlijden van Anne Frank.

De film is gebaseerd op de memoires van de 91-jarige Hannah Goslar, de Amsterdamse verpleegkundige en vriendin van Anne Frank. In 1942 werden zij en Anne Frank gescheiden, maar drie jaar later zagen ze elkaar weer in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar riskeerde Hannah haar leven om haar vriendin te redden. Uiteindelijk overleed Anne Frank aan de gevolgen van vlektyfus die ze in het concentratiekamp had opgelopen.

Trots 

"We zijn erg trots dat de film Mijn beste vriendin Anne Frank wereldwijd op Netflix te zien zal zijn", zegt Lina Brouneus, directeur co-productie en aankoop van de streamingdienst op het internationale filmfestival van Berlijn. "Netflix hoopt dat het verhaal over beste vriendinnen Hannah en Anne mensen over de hele wereld raakt, verbindt en inspireert zoals het dagboek van Anne dit al decennia doet. Het is een hartverscheurend verhaal over vriendschap en vreemdelingenhaat, wat anno 2020 nog even relevant is."

Ben Sombogaart

De regie van Mijn beste vriendin Anne Frank is in handen van Ben Sombogaart, die eerder films als Knielen op een bed violen, Brideflight en De Storm maakte. Aanvankelijk zou Ate de Jong als regisseur optreden, maar de producenten besloten De Jong van het project af te halen, naar verluidt door onenigheid over het scenario.

Meer over