Na vier seizoenen vermaakt Harm-Jan Bloem zich nog prima als BBQ-man in ‘Ik kom bij je eten’, al ziet hij dat mensen soms levensgevaarlijk bezig zijn.
Wat is de grootste bron van gevaar als mensen gaan barbecueën?
„Barbecueën kan levens kosten als je er niet serieus mee omgaat. Mensen onderschatten het gevaar nog weleens, letten niet goed op of drinken te veel als ze bezig zijn. Vooral een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de barbecue stabiel staat en niet zomaar kan omvallen. Houd voor de zekerheid altijd een emmer water paraat, gebruik geen spiritus om het vuurtje op te stoken en houd kinderen uit de buurt van de barbecue.”
Zijn we écht zo onveilig bezig?
„Geloof het of niet: driekwart van de mensen gaat de mist in bij het barbecueën. Een van de belangrijkste fouten is ongeduld. De ideale barbecuetemperatuur is zo’n 200°C, maar het duurt even voordat je die bereikt. Een beetje barbecue schommelt tussen de 400 tot 500 °C, als je ’m aansteekt. Wie te snel wil, loopt een goede kans het vlees te verbranden. Een goede barbecue heeft overigens een temperatuurmeter.”
Hoe zorg je ervoor dat je barbecue hygiënisch blijft?
„Hygiënisch barbecueën is veilig barbecueën. Het is sowieso van belang dat je vis, vlees en kip op aparte borden legt om kruisbesmetting te voorkomen. Ook moet je ze pas op het allerlaatste moment uit de koeling halen en met wat aluminiumfolie afdekken tegen de zon.”
Heb je verder nog wat gouden tips voor ons?
„Alles kun je barbecueën, dus experimenteer! Er is zoveel meer dan dat eeuwige satéstokje of hamburgertje. Denk ook eens aan groenten als aardappels of maïs, een hele kip, een mooie entrecote of zelfs een rollade. Verder hebben we nogal de neiging om vlees te marineren of met tig sausjes te serveren. Dat heeft een goed stuk vlees of vis helemaal niet nodig; zonde van de smaak.”
Hoe zorg je dan voor goede smaken?
Houd het puur en gebruik alleen (zee)zout, peper en verse kruiden. Wie bang is voor droog vlees, doet er verstandig aan een bakje water tussen de kolen zetten. Daardoor ontstaat stoom, die voor extra sappigheid van het vlees zorgt. En: zet een barbecue altijd vet weg, dan gaat hij niet roesten. Handig voor de volgende keer”